Cum a ajuns controversatul Nichiforciuc, învinuit într-un dosar de corupție, la consultările de la Președinție pe marginea luptei împotriva corupției? Răspuns de la Președinție
„Nu am invitat partide care ne plac, am invitat toate partidele care nu au participat în corupția politică din acest scrutin electoral, reper fiind munca jurnaliștilor de investigații” – astfel a explicat șeful Cabinetului Președintei Maia Sandu, prezența lui Eugeniu Nichiforciuc, președintele Mișcării „Respect Moldova” la consultările partidelor cu președinta, pe marginea reformării justiției și luptei împotriva corupției.
Se întâmplă în contextul în care anterior, Nichiforciuc, un apropiat de-al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, a fost pus sub învinuire că ar fi promis unei deputate 350 000 euro pentru a părăsi PCRM, ca ulterior să voteze proiectele de lege înaintate de PDM.
Luni, 18 noiembrie, președinta R. Moldova a invitat liderii mai multor formațiuni politice pentru consultări pe marginea temei reformei justiției și a luptei împotriva corupției. Printre cei veniți la Președinție a fost și Eugeniu Nichiforciuc, fost deputat democrat, actualmente liderul Mișcării „Respect Moldova”.
ZdG a întrebat responsabilii de la Președinție ce a stat baza invitației și cum se face că Nichiforciuc, cunoscut ca fiind un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc, dar și pus sub învinuire pentru corupție, a fost invitat la aceste consultări referitoare la reforma justiției și a luptei împotriva corupției, dar până la finalul acestei zile, nu am primit vreun răspuns.
În schimb, după finalizarea consultărilor de la Președinție, care au durat mai bine de patru ore, în fața jurnaliștilor a ieșit Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președintei Maia Sandu. Întrebat de presă, de ce la această discuție a fost invitat și Eugeniu Nichiforciuc, care anterior a fost criticat de Maia Sandu, Băluțel a răspuns:
„Nu am invitat partide care ne plac, am invitat toate partidele care nu au participat în corupția politică din acest scrutin electoral și nu au fost beneficiare a acestei coruperi politice”, a precizat Băluțel.
La întrebarea cum s-a verificat dacă aceste formațiuni nu au beneficiat de corupția electorală din acest scrutin, Băluțel a vorbit despre „munca jurnaliștilor de investigație”.
„Ceea ce pot să vă spun, e că un reper a fost inclusiv munca jurnaliștilor și a jurnaliștilor de investigație, în mod special”, a răspuns șeful Cabinetului Președintei Maia Sandu.
Totodată, Băluțel a declarat că la întrunirea de astăzi au fost invitate 21 de partide, cu mențiunea că membrii PSRM nu s-au regăsit pe lista invitaților.
„La consultările cu președinta R. Moldova au fost prezente 18 partide, dar au fost invitate 21 de partide. Au fost invitate toate partidele care au o reprezentare în țară, la toate nivelele și sunt active în mediul politic din țară. Am încercat să fim cât mai incluzivi în această discuție, iar discuțiile au vizat combaterea corupției politice , au vizat eficientizarea instituțiilor care luptă cu corupția și trebuie să lupte cu corupția”.
„Aceste consultări au ținut de coruperea electorală și acest subiect vizează toate partidele, toate partidele care își doresc să meargă în fața cetățenilor și să meargă în alegeri cinstite, libere și corecte, trebuie să fie cointeresați de combaterea fenomenului de cumpărare de voturi”, a mai spus Băluțel explicând necesitatea întrunirii de astăzi.
În luna aprilie a anului 2023, fostul deputat democrat, Eugeniu Nichiforciuc a anunțat crearea unei noi formațiuni politice, Mișcarea „Respect Moldova”. Fiind întrebat atunci despre revenirea lui Plahotniuc în politică, Nichiforciuc a spus că nu comunică cu acesta deja de mult timp.
La referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, Mișcarea „Respect Moldova” a fost înregistrată în calitate de participant la campania electorală cu opțiunea „Da”.
Eugeniu Nichiforciuc a ajuns deputat în Parlament, în anul 2014, după o tentativă eșuată la anticipatele din 2010, iar la alegerile anticipate din iulie 2021 acesta nu mai ajunge în Parlament.
Nichiforciuc a fost vicedirector al SA „Terconvit” în perioada mai 2014 – februarie 2015. Conform RISE Moldova, el este sau a fost asociat la următoarele companii: Kipper Trans SRL (50%), Liquid Petroleum Products SRL (50%), Max Ball SRL (40%), Petrol Agent Grup SRL (75%) și Trans Agent Grup SRL (50%). În 2017 a fost menționat în topul milionarilor (în lei moldovenești) din Parlamentul R. Moldova, regăsindu-se pe locul trei.
Ex-deputatul a fost pus în luna iulie a anului 2022 sub învinuire pentru corupție: i-ar fi promis unei deputate 350 000 euro pentru a părăsi PCRM, ca ulterior să voteze proiectele de lege înaintate de PDM.
- Ex-deputatul transfug Eugeniu Nichiforciuc, pus sub învinuire pentru corupție: i-a promis unei deputate 350 000 euro pentru a părăsi PCRM, ca ulterior să voteze proiectele de lege înaintate de PDM
- Noi acuzații grave de la Eugeniu Nichiforciuc în adresa lui Pavel Filip: A cerut și primit 12 milioane de lei cash de la Vladimir Plahotniuc pentru alegerile locale
În septembrie 2024, în cadrul unei emisiuni televizate Nichiforciuc a declarat că nu are probleme cu legea. Vorbind despre dosarul coruperii pasive, în care a fost vizată și regretata Elena Bodnarenco, el spune că acesta într-adevăr există. Totuși, Nichiforciuc a menționat că deja de doi ani și jumătate nu a mai fost invitat în cadrul ședințelor de judecată pe acest caz și nu cunoaște care este situația în prezent.
„Ca și în cazul colegilor, vreau să răspundă persoanele pentru darea de mărturii false, pentru că pe acele mărturii false ale domnului Voronin se menține această situație. O situație de râs”, a conchis ex-deputatul democrat, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea.md.