Cuba îi cere lui Putin permisiunea de a se alătura ca țară parteneră grupului BRICS

Cuba a cerut să se alăture grupului BRICS, ca „țară parteneră”, într-o scrisoare oficială adresată președintelui rus Vladimir Putin, a declarat un oficial al Ministerului de Externe cubanez pe 8 octombrie, scrie Kyiv Independent.
„Cuba a cerut oficial să se alăture BRICS, ca țară parteneră, printr-o scrisoare adresată președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care deține președinția grupului”, a declarat Carlos M. Pereira, directorul de relații bilaterale al Ministerului de Externe cubanez.
Ambasadorul rus în Cuba, Viktor Koronelli, a declarat agenției de stat ruse TASS pe 7 octombrie că Havana a solicitat oficial un parteneriat cu BRICS.
Patru noi membri – Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite – au aderat la organizația internațională la începutul anului 2024. Aceasta a marcat prima extindere a grupului din decembrie 2010, când Africa de Sud a devenit membră.
Statutul de „țară parteneră”, care nu înseamnă membru cu drepturi depline, a fost promovat de diplomații BRICS ca o modalitate alternativă de a implica țările din Sud.
Cuba a solicitat să adere la organizație ca membru cu drepturi depline în 2023, dar nu a primit un răspuns pozitiv.
Navele de război rusești au acostat pentru scurt timp în Cuba în iunie, ca o probabilă demonstrație de forță față de Washington, care a sprijinit Ucraina împotriva forțelor de invazie rusești, scrie Kyiv Independent.
Gruparea BRICS, denumită după Brazilia, Rusia, India și China și Africa de Sud, include unele dintre cele mai mari economii emergente. Acesta a primit patru noi membri la începutul acestui an, când Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul au intrat în rândurile sale. Arabia Saudită a fost invitată să adere, deși regatul nu a făcut încă acest lucru.
Anterior, și Turcia a solicitat în mod oficial să se alăture grupului BRICS al națiunilor cu piețe emergente, încercând să își consolideze influența globală și să creeze noi legături dincolo de aliații săi occidentali tradiționali.
Extinderea în continuare a grupului ar putea fi discutată în cadrul unui summit care va avea loc la Kazan, în Rusia, în perioada 22-24 octombrie, au declarat sursele anonime. Malaezia, Thailanda și Azerbaidjan, aliat apropiat al Turciei, se numără printre alte țări care doresc să adere, potrivit Bloomberg.
BRICS se prezintă ca o alternativă la ceea ce membrii săi consideră a fi instituții dominate de Occident, precum Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Noii membri pot avea acces la finanțare prin intermediul băncii sale de dezvoltare, precum și la extinderea relațiilor lor politice și comerciale.