Principală  —  IMPORTANTE   —   CUB a depus o cerere…

CUB a depus o cerere de chemare în judecată după decizia CEC-ului de a nu-l înregistra pe Igor Munteanu în calitate de candidat la prezidențiale

Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB) a depus astăzi, 27 septembrie, o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel Chișinău pentru Comisia Electorală Centrală (CEC) după ce candidatul lor, Igor Munteanu, nu a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de președinte al R. Moldova. Munteanu a comentat acțiunile CEC ca fiind „injuste, neconstituționale și în dezacord cu recomandările Curții de la Veneția cu privire la îmbunătățirea procesului electoral din R. Moldova”.

Conform deciziei CEC, luată în cadrul ședinței din data de 24 septembrie, Munteanu nu a întrunit numărul de semnături necesare. Anterior, într-o reacție, candidatul CUB a subliniat la CEC au fost prezentate 612 liste de subscripție pe suport de hârtie, conținând 17504 semnături de susținere.

Cererea de chemare în judecată depusă de CUB/ Sursa: CUB

Pe 25 septembrie, CEC a emis un comunicat de presă în care menționează că în ultimele zile ar fi devenit „ţinta mai multor atacuri de denigrare a imaginii, sursa acestora fiind politicul”.

Înţelegem care este miza acestor declarații fără de argumente, dar ţinem să menţionăm şi pe această cale poziţia de principiu a instituţiei”, notează instituția, la scurt timp după ce Coaliția Unitate și Bunăstare (CUB) a ținut o conferință de presă în care a declarat că decizia CEC de a nu-l înregistrat pe Igor Munteanu ar fi fost luată în baza unei „comenzi politice”, și că ar fi fost „influențată de guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS)”.

CEC a scris că nu intră în polemici cu caracter politic, pentru că misiunea CEC este „de a asigura buna organizare şi desfăşurare a alegerilor, dar nu implicarea în jocuri politice”. Dacă hotărârile adoptate de CEC nu convin anumitor concurenți electorali sau participanți la referendum, ei le pot contesta în instanțele de judecată, subliniază Comisia.