Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cu partidul Renaștere la referendum:…

Cu partidul Renaștere la referendum: CEC a aprobat înregistrarea formațiunii politice cu opțiunea „Nu”

Sursa: Partidul politic "Renaștere"/Политическая Партия "Возрождение"/Facebook

Comisia Electorală Centrală a R. Moldova (CEC) a aprobat cererea de înregistrare a partidului politic Renaștere în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. Decizia a fost luată în cadrul ședinței CEC din 6 septembrie 2024.

„Comisia Electorală Centrală hotărăște:

1)Se înregistrează partidul politic Renaștere în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024 cu opțiunea „Nu”.

2)Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării”, a dat citire proiectului de dispozitiv raportorul Pavel Postica.

Proiectul a fost susținut de 6 membri ai Comisiei, în timp ce 2 au votat împotrivă.

Pe 7 august CEC a decis că blocul electoral Victorie, afiliat lui Ilan Șor, din care face parte și partidul Renaștere, nu va fi înregistrat pentru participarea la scrutinul din toamnă. Motivul respingerii cererii Blocului Electoral Victorie-Pobeda este faptul că denumirea blocului se aseamănă cu denumirea unui partid deja înregistrat, și anume partidul Victorie – una din formațiunile care face parte din blocul electoral propriu-zis.

Totodată, CEC va sesiza Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în vederea verificării unor membri ai blocului, care nu au depus declarația de avere. 

Pe 22 august, Curtea de Apel Chișinău a susținut decizia Curții Electoral Centrale (CEC) de neînregistrare a blocului electoral.