Cu câteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, cetățenii R. Moldova sunt avertizați de Poliție, prin SMS, despre fraudele electorale
Cu câteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au început să transmită cetățenilor SMS-uri prin care-i îndeamnă să fie atenți la fraudele electorale.
Astfel, cetățenii R. Moldova sunt îndemnați să apeleze la Poliție în cazul unor tentative de corupere.
„(…) Oferirea de bani duce la amendă de 57 mii de lei sau închisoare de până la cinci ani, primirea de bani – amendă de până la 37 500 de lei”, se spune într-un mesaj al Poliției.
Diana Fetco, șefa Secției comunicare și protocol a IGP, a declarat pentru Ziarul de Gardă că trimiterea unor astfel de mesaje „este o metodă rapidă și accesibilă pentru a informa cetățenii”.
„Nu este nevoie de implicarea angajaților pentru transmiterea mesajelor, polițiștii având posibilitatea în paralel să-și desfășoare activitatea. Mulțumim instituțiilor de telefonie pentru suportul acordat. Ca de fiecare dată au demonstrat conlucrarea eficientă cu Poliția, în favoarea cetățenilor. Ultima experiență de acest gen a fost transmiterea mesajelor de avertizare cu referire la escrocheria cu ruda implicată în accident rutier”, a subliniat Diana Fetco.
Pe 3 noiembrie 2024, în R. Moldova va avea loc turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale.
Pe 25 octombrie, IGP a publicat un material video informativ în care este prezentată implicarea „organizației criminale Șor” în încercarea de deturnare a alegerilor prezidențiale din R Moldova.
„Pentru a schimba cursul european al R. Moldova, organizația criminală a pus la bătaie în numai douǎ luni peste 39 de milioane de dolari. Aceștia sunt doar banii identificați de anchetatori pentru septembrie și octombrie, livrați prin rețeaua de transferuri bancare a PSB Bank, o bancă rusească supusă sancțiunilor internaționale”, se arată în comunicatul IGP.
Tot pe 25 octombrie, mai multe redacții din R. Moldova au primit un email cu un document despre „rețeaua lui Șor”. Documentul include 3 789 de nume și date de contact ale unor persoane despre care se precizează că lucrează pentru Ilan Șor.
Mesajul a venit de la o adresă de e-mail anonimă și nu este semnat. Persoana care l-a trimis se prezintă însă un „ofițer” care își respectă profesia. Ziarul de Gardă a verificat zeci de nume din această listă și s-a confirmat că aceste persoane au lucrat sau lucrează în continuare pentru „rețeaua lui Șor”.
În lista trimisă presei se regăsește inclusiv numele lui Mihai Pascari, „liderul grupării criminale din cadrul organizației criminale Șor”, din raionul Ungheni, reținut de către oamenii legii pentru 72 de ore joi, 24 octombrie, în urma unor percheziții.