Cu cât vor fi indexate pensiile și majorate salariile în 2025
În 2025, circa 215 mii de angajați se vor bucura de creșteri salariale. Salariul minim pe economie va fi de 5500 de lei, iar salariul mediu – 16 100 de lei. Totodată, de la 1 aprilie 2025, pensia va fi indexată cu 6,1%, astfel, pensia minimă pentru limita de vârstă până la 3300 de lei, iar de la 1 mai 2025, fiind prevăzută și majorarea unor prestații sociale, inclusiv pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice și veteranii de război.
Indexarea pensiilor
Pensiile și alte prestații sociale se prognozează a fi indexate de la 1 aprilie 2025 cu 6,1%. La indexare, coeficientul acesteia urmează a fi aplicat doar acelei părți din pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2025 (16 100 de lei). Totodată, începând cu 1 mai 2025, se propune majorarea pensiei minime pentru limita de vârstă până la 3300 de lei pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani. Pentru persoanele cu dizabilități pensia minimă se va majora până la 2258 de lei.
Majorări la prestațiile sociale pentru familiile ce au copii
Proiectul Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2025 prevede majorări la prestațiile sociale pentru familiile ce au copii. Indemnizația unică la nașterea copilului va crește până la 21 350 de lei. Peste 72 de mii de copii sub 2 ani vor beneficia de indemnizația lunară de 1000 de lei, indiferent dacă părinții sunt asigurați sau nu. De asemenea, părinții care sunt persoane asigurate beneficiază și de indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la 3 ani, suma fiind stabilită în funcție de salariul părintelui ce are venituri mai mari.
Crește alocația lunară pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice
Începând cu 1 ianuarie 2025, se va majora cuantumul alocației lunare de stat pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990. Alocația lunară pentru veteranii de război va crește până la 1610 lei.
Majorări de salarii pentru angajații din sectorul bugetar
Cheltuielile de personal pentru anul 2025 sunt estimate la 29,81 miliarde de lei. Acestea includ măsurile propuse pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar, reorganizarea și instituirea unor noi instituții, precum și pentru creșterea numărului de unități conform legislației în vigoare.
Majorările salariale pentru bugetari vor totaliza aproximativ 1,58 miliarde de lei, fiind diferite pentru diverse categorii de angajați. Cu toate acestea, pentru unele funcții, valoarea de referință va rămâne neschimbată. De exemplu, pentru președintele Parlamentului, președintele Republicii Moldova, prim-ministru și deputați, valoarea de referință pentru calcularea salariului va rămâne la nivelul din 2024, 1400 de lei.
Valoarea de referință este o sumă fixă stabilită prin lege, folosită ca bază pentru calcularea salariilor sau altor beneficii. Aceasta se înmulțește cu coeficientul de salarizare, specific fiecărei funcții sau poziții, pentru a determina salariul de bază final.
Articolul complet, aici!