Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSP a numit patru procurori-șefi…

CSP a numit patru procurori-șefi interimari. Detalii din carierele lor și averile cu care vin în funcții

Colaj ZdG

Patru Procuraturi s-au ales cu noi procurori-șefi interimari. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat în ședința din 31 martie ordinele procurorului general cu privire la asigurarea interimatelor unor funcții de conducere în cadrul procuraturilor din 9 raioane ale țării, dar și din UTA Găgăuzia.

Plenul CSP a aprobat interimatul funcției de procuror-șef a lui Ruslan Caraivan, Ruslan Cazacu, Ruslan Lupașcu și Nicolai Levandovski la Procuratura Cimișlia, Procuratura Criuleni, Procuratura Strășeni și, respectiv, Procuratura UTA Găgăuzia.

În același timp, membrii Consiliului au respins interimatul funcției de procuror-șef a lui Viorel Tureac, Pavel Guida și Eduard Fiștic în cadrul Procuraturii Drochia, Procuraturii Edineț și, respectiv, Procuraturii Soroca.

Detalii din cariera celor patru procurori-șefi interimari noi

Ruslan Caraivan. Foto: Gagauz Info

Ruslan Caraivan a obținut funcția de procuror-șef în cadrul Procuraturii UTA Găgăuzia în 2013.

În 2018, Consiliul Superior al Procurorilor a propus candidatura lui sa pentru numirea în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia, șef al Oficiului Comrat, pentru un mandat de 5 ani. Aceasta a fost aprobată.

În 2021, Caraivan a fost numit în funcția de procuror-șef al Procuraturii raionului Cimișlia, pentru un mandat de 5 ani.

Familia acuzatorului deține, potrivit declarației de avere din 2024, un teren intravilan, un apartament de peste 96 de m.p. și un garaj. Soția sa a mai obținut, prin moștenire, o treime dintr-un alt apartament cu o suprafață de peste 31 de m.p. În declarație sunt indicate două automobile: o Kia Sorento din 2006 și o Honda KRV din 2015. De asemenea, familia Caraivan are deschise 5 conturi bancare pe care, în total, sunt păstrați peste 355 000 de ei.

Ruslan Cazacu. Captură de ecran: CSP/ YouTube

Ruslan Cazacu a fost numit în funcţia de acuzator în Procuratura raionului Floreşti în iulie 2015. Un an mai târziu, prin Ordinul procurorului general al R. Moldova, acesta a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Criuleni.

Conform declarației de avere pentru 2024, familia lui Cazacu deține 8 terenuri extravilane și unul intravilan, o casă de locuit cu o suprafață de 122,8 m.p., o altă avere imobilă de peste 77 de m.p., dar și un Ford Fusion din 2009, care ar fi fost achiziționat în 2018 cu doar 20 000 de lei.

Ruslan Lupașcu. Foto: magistrat.md

Ruslan Lupașcu a ocupat fotoliul de procuror al secţiei Combatere tortură a Procuraturii Generale din 2012 și până-n 2021, când Consiliul Superior al Procurorilor a propus numirea sa în funcția de procuror-șef al Procuraturii raionului Strășeni, pentru un mandat de 5 ani.

Acesta a declarat pentru 2024 un apartament cu suprafața de 75,9 m.p., a cărui valoare este de peste un milion de lei, și o Skoda Superb din 2018 care l-ar fi costat 325 000 de lei.

Nicolai Levandovski. Captură de ecran: CSP/ YouTube

Nicolai Levandovski a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii municipiului Comrat în martie 2012.

În 2015, Levandovski a ajuns în funcţia de procuror al raionului Basarabeasca, pentru un mandat de 5 ani.

În anul 2021, CSP l-a desemnat procuror-șef interimar al Procuraturii UTA Găgăuzia.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2024, Levandovski este proprietarul unei case de locuit de 119,9 m.p., a unui garaj, dar și a altor averi imobiliare cu suprafețe între 16,2 și 38,2 m.p.