Principală  —  Ştiri   —   CSP a decis data reluării…

CSP a decis data reluării Adunării Generale a Procurorilor unde urmează să fie aleși noii membri ai Consiliului. Cererile celor trei acuzatori care nu au promovat evaluarea repetată a integrității, respinse

Sursa: Procuratura Generală a R. Moldova/Facebook

UPDATE 14:35 CSP a respins cererile candidaților la funcția de membru al CPS Vitalie Codreanu, Anatolie Gîrbu și Cristina Gladcov privind admiterea la alegerile membrilor Consiliului din rândul procurorilor.

Știrea inițială:

Acuzatorii de stat din toată țară se vor convoca pe 22 decembrie pentru Adunarea Generală a Procurorilor (AGP). Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a stabilit marți, 12 decembrie, data reluării AGP.

Totodată, Comisia de organizare a alegerilor din cadrul CSP își va relua activitatea.

Hotărârea CSP vine în contextul anunțului Comisia Pre-Vetting de vineri, 8 decembrie, despre finalizarea evaluării reluate a trei candidați pentru funcția de membru în CSP. Potrivit Comisiei, Vitalie Codreanu, Cristina Gladcov și Anatolie Gîrbu, nu au promovat evaluarea reluată. 

Cei trei candidați care nu au promovat evaluarea reluată solicită CSP să fie incluși în lista candidaților care urmează să fie aleși în cadrul Adunării.

Ultima dată, Adunarea Generală a Procurorilor s-a convocat miercuri, 23 august. Procurorii din întreaga țară urmau să aleagă membrii CSP și supleanții acestora, dar votarea acestora a fost amânată pentru că trei candidați urmau să fie reevaluați.

Șapte procurori care au trecut evaluarea comisie Pre-Vetting luptă pentru cele cinci locuri rezervate reprezentanților procuraturii. Trei candidați luptă pentru funcția de membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale (PG), iar ceilalți patru candidați – pentru patru locuri din partea procuraturilor teritoriale și a  celor specializate.

Este vorba despre Dumitru Obadă, Iuri Lealin, Elena Roșior, Olesea Vîrlan, Mariana Cherpec, Aliona Nesterov și Eduard Panea.

Conform noii legislații, CSP va fi compus din 10 membri, iar președintele CSM, ministrul Justiției și Avocatul Poporului nu vor mai face parte din componența Consiliului. Patru membri ai CSP sunt aleși prin concurs din rândul societății civile, după cum urmează: unul – de către preşedintele Republicii, unul – de către Parlament, unul – de către Guvern şi unul – de către Academia de Ştiinţe a Moldovei. O singură candidată din partea societății civile s-a înscris în concurs și a promovat evaluarea integrității financiare și etice.

Optsprezece candidați s-au înscris în concursul pentru ocuparea funcțiilor de membri  în principalul organ de autoadministrare al procurorilor – CSP. Aceștia au fost supuși evaluării extraordinare, iar în urma verificărilor, Comisia Pre-Vetting a emis opt decizii de promovare și zece decizii de nepromovare a evaluării integrității. Dintre cele zece decizii de nepromovare, patru s-au referit la situații de retragere din concurs sau de nedepunere în termen a Declarației pentru cinci ani, iar șase candidați nu au promovat  urmare a parcurgerii procesului complet de evaluare.