Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM răspunde Procuraturii Generale în…

CSM răspunde Procuraturii Generale în privința „multiplelor peregrinări” ale dosarului de azil al cetățeanului turc omorât: „Se datorează unor incidente procesuale, cât și acțiunilor unor autorități”

Captură de ecran/Youtube

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu precizări în contextul omorului cetățeanului turc care era anunțat în căutarea internațională, dar nu a fost extrădat din R. Moldova timp de doi ani. Instituția susține că afirmația Procuraturii Generale, potrivit căreia „hotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea deciziei Inspectoratului General pentru Migrație (IGM), a fost luată abia peste doi ani”, nu „corespunde realității”.

Conform CSM, în cazul bărbatului căruia i s-a respins cererea de azil, după aproape jumătate de an de la reținerea sa, și care a contestat decizia în instanța de judecată, „tergiversarea examinării cauzei se datorează unor incidente procesuale, cât și acțiunilor unor autorități implicate în examinarea cazului”.

Într-un comunicat de presă emis la două zile după atacul din sectorul Râșcani, CSM informează că, la 27 iunie 2022, în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a fost înregistrat demersul Ministerului Justiției al R. Moldova cu privire la extrădarea unei persoane străine. La acea cauză au fost conexate alte trei demersuri similare, depuse pe parcursul anilor 2022-2024.

„În baza prevederilor legale, aplicabile speței, se interzice extrădarea persoanelor în lipsa hotărârii irevocabile adoptate în baza cererii de chemare în judecată privind contestarea actului Inspectoratului General pentru Migrație, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana aflându-se în imposibilitate examinării în fond a demersurilor de extrădare nominalizate”, notează Consiliul.

În privința contestațiile depuse de cetățeanul turc împotriva deciziei IGM, CSM subliniază că cererile acestuia au fost respinse de patru ori, ultima dată în la începutul lunii iulie.

„Totodată, în perioada anilor 2022-2024 pe rolul Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău s-au aflat patru cauze de contencios administrativ împotriva Inspectoratului General pentru Migrație cu privire la contestarea actului administrativ individual defavorabil. În trei cauze, instanța de judecată a declarat inadmisibilă cererea de chemare în judecată a cetățeanului turc împotriva Inspectoratului General pentru Migrație privind contestarea actului administrativ defavorabil, obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil. În a patra cauză, prin hotărârea Judecătoriei Chișinău sediul Centru din 3 iulie 2024 s-a respins ca neîntemeiată acțiunea depusă de cetățeanul străin împotriva Inspectoratului General pentru Migrație.

Reieșind din cele expuse, conchidem că afirmația expusă public, precum că în urma unor acțiuni de tergiversare a examinării cazului de la judecătorie și Curtea de Apel, hotărârea emisă pe fondul cauzei și anume menținerea Deciziei Inspectoratului General pentru Migrație, a fost luată abia peste doi ani, nu corespunde realității.

Consiliul Superior al Magistraturii notează că tergiversarea examinării cauzei se datorează unor incidente procesuale, cât și acțiunilor unor autorități implicate în examinarea cazului dat.

CSM examinează posibilitatea propunerii unor modificări legislative pentru îmbunătățirea procedurilor de examinare a cauzelor în materie de azil, în comun cu alte instituții de stat.

În vederea examinării cu celeritate a cauzelor de acest gen, Consiliul va veni cu recomandări către instanțele de judecată”, se arată în comunicatul de presă al CSM.

Cu sesizări la CSM: Cum a ajuns să stea pentru doi ani în R. Moldova cetățeanul turc, omorât în sectorul Râșcani. „Multiple peregrinări ale cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel”

Cetățeanul turc care a fost împușcat mortal miercuri, 10 iulie, a fost reținut de oamenii legii din R. Moldova la 26 mai 2022, fiind anunțat în căutare internațională de către autoritățile de drept ale Marii Britanii. Acestuia îi fusese respinsă cererea de azil, dar a contestat decizia în instanță, timp în care extrădarea acestuia nu a putut fi examinată.

Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală (PG) a anunțat că procurorul general a sesizat anterior CSM despre „multiplele peregrinări ale cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel”, dar Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea.

Acesta a fost plasat atunci în arest în vederea extrădării.

Autoritățile britanice îl căutau pentru:

  • Executarea unei pedepse de 21,5 ani de privațiune de libertate pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegale;
  • Tragerea la răspundere penală pentru infracțiuni legate de traficul ilegal de droguri;
  • Investigarea faptelor de conducere a unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri, pregătirea pentru furnizarea unui drog controlat și alte fapte legate de falsificare de acte.

Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile competente ale R. Moldova ar fi primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii (Ministerul Justiției – 1 și Procuratura Generală – 3), care în termenii legali și conform prevederilor art. 544 Cod de procedură penală, au fost înaintate în instanța de judecată și se află în examinare până în prezent.

„La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație. Acest fapt, în coroborare cu prevederile legale care nu permit extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil, a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare, până la luarea unei hotărâri definitive și irevocabile pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație.

În octombrie 2022, IGM a emis decizia de respingere a cererii de azil. Această decizie a fost atacată de numit și avocatul lui prin trei acțiuni în contencios administrativ (Judecătoria Chișinău sediul Râșcani). În urma unor multiple peregrinări ale cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apelhotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea deciziei IGM de respingere a cererii de azil, a fost luată abia peste doi ani, la data de 3 iulie 2024.

Faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei, și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul, că pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevedere posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile”, notează PG.

Despre situația creată, procurorul general ar fi informat și sesizat la 3 aprilie CSM, cu „descrierea detaliată a faptelor de tergiversare la examinarea în contencios administrativ”. La 31 mai, CSM a informat PG că Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea procurorului general. Decizia Inspecției a fost contestată.

PG a informat că miercuri, 10 iulie, în prima jumătate a zilei, în proximitatea unei terase din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău, o persoană neidentificată, cu fața acoperită, deplasându-se cu o bicicletă electrică, cu un pistol de model nestabilit, a efectuat 7 împușcături spre un bărbat de 41 de ani, cetățean turc, care a decedat imediat.

Pe caz, de către organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Rîșcani al Direcției de Poliție a mun. Chișinău a fost pornită urmărirea penală conform elementelor infracțiunii de omor comis cu deosebită cruzime (art. 145 alin. (2) lit. j) Cod penal).

Poliția a anunțat că în cazul omorului cetățeanului străin, în sectorul Rîșcani al capitalei, anchetatorii examinează versiunea unei reglări de conturi între grupări sau lichidarea intenționată a acestuia pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar din Marea Britanie.

Bărbatul de 41 de ani care a fost ucis este de origine turcă și „făcea parte dintr-o grupare criminală”, comunică oamenii legii într-un comunicat de presă.