Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM, obligat de CSJ să…

CSM, obligat de CSJ să adopte o decizie motivată cu privire la repunerea în drepturi salariale a unui judecător vizat anterior în dosarul „Laundromat”

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat parțial decizia Instanței de Apel prin care s-a respins cererea lui Sergiu Lebediuc, magistratul Judecătoriei Chișinău vizat anterior în dosarul „Laundromat”, de chemare în judecată împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, Consiliul este obligat să se expună motivat pe marginea cererii din 19 ocotmbrie 2020 a lui Lebediuc cu privire la repunerea în drepturi salariale.

În septembrie 2016 CSM a eliberat acordul pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința lui Sergiu Lebediuc și l-a suspendat din oficiu din funcție, întrucât acesta era vizat în dosarul „Laundromat”.

Câteva zile mai târziu, CSM a elibrat încă un acord pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința lui Lebediuc, fără a-l suspenda din funcție, pentru infracțiunea prevăzută de un alt articol -pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărîri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii.

În 2017, după reorganizarea instanțelor judecătorești, Judecătoria Militară, în care anterior Lebediuc activase, și-a încetat activitatea. Deși era suspendat, prin hotărârea din 14 februarie 2017 CSM a propus președintelui numirea lui Sergiu Lebediuc, prin transfer, la Judecătoria Chișinău începând cu 1 aprilie 2017, cerere ce a fost respinsă pe motivul figurării acestuia în investigații penale.

La 15 septembrie 2020, a fost dispusă scoaterea lui Sergiu Lebediuc de sub urmărirea penală în dosarul „Laundromat” pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. Ca urmare, la Sergiu Lebediuc a înaintat cerere de anulare a suspendării din funcție, aceasta fiind acceptată de CSM la 27 octombrie 2027, fără ca Consiliul să se expună pe marginea repunerii în drepturile salariale. De asemenea, Lebediuc a sesizat Inspecția Judiciară pe subiectul înaintării repetate președintelui a propunerii de transfer.

Publicitate

La 3 noiembrie 2020, CSM a respins cererea lui Sergiu Lebediuc de propunere repetată pentru transfer și a decis înaintarea președintelui a propunerii de eliberare din funcția de judecător.

Prin urmare, Lebediuc a depus cerere de chemare în judecată împotriva CSM, solicitând repunerea sa în drepturile salariale avute anterior suspendării, anularea hotărârii prin care cererea sa de propunere repetată pentru transfer la Judecătoria Chișinău a fost respinsă și obligarea CSM să propună repetat președintelui R. Moldova candidatura sa pentru numirea prin transfer în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău.

Pe 26 mai 2022. Curtea de Apel Chișinău a respins acțiunea în contencios administrativ depusă de Sergiu Lebediuc. În 2022, avocatul lui Lebediuc a depus recurs nemotivat împotriva hotărârii Curţii de Apel Chișinău, iar ulterior prezentat motivarea acestuia.

Constatările CSJ

Magistrații CSJ au constatat că Sergiu Lebediuc nu a fost reabilitat prin simplul fapt al scoaterii de sub urmărire penală în baza art.243 Cod penal, deoarece în privința lui se examina în continuare cauza penală în baza art. 307 Cod penal, el fiind chiar condamnat de prima instanță la 26 februarie 2021.

„Prin simplul fapt al scoaterii de sub urmărire penală în baza art. 243 Cod penal Consiliul Superior al Magistraturii nu era obligat să înceteze suspendarea în privința lui Sergiu Lebediuc, deoarece el nu a fost reabilitat complet în baza învinuirilor aduse pe marginea circumstanțelor care au dus la suspendare (vezi para. 79). Însă Consiliul Superior al Magistraturii, exercitându-și dreptul discreționar a decis să 19 înceteze suspendarea. În situația dată legea impune soluționarea restabilirii persoanei în drepturile sale salariale”, se motivează în decizia CSJ din 12 martie.

Totuși, magistrații Curții Supreme au stabilit că lipsa expunerii CSM trebuie să adopte o hotărâre motivată prin care să se expună dacă Sergiu Lebediuc întrunea sau nu condițiile legale pentru a fi repus în drepturi salariale până la momentul eliberării din funcție.

„Completul, cu unanimitate de voturi, admite recursul declarat Sergiu Lebediuc.

Casează parțial hotărârea din 26 mai 2022 a Curții de Apel Chișinău în cauza de contencios administrativ intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Sergiu Lebediuc împotriva Consiliului Superior al Magistraturii privind contestarea actelor administrative, în partea în care a fost respinsă cerința privind obligarea soluționării cererii privind repunerea în drepturile salariale avute înaintea suspendării, şi în această parte emite o decizie nouă prin care obligă Consiliul Superior al Magistraturii să se expună motivat pe marginea cererii lui Sergiu Lebediuc din 19 octombrie 2020 privind repunerea în drepturile salariale avute anterior suspendării din funcție.

În rest, se menține hotărârea din 26 mai 2022 a Curții de Apel Chișinău, emisă în cauza de contencios administrativ intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Sergiu Lebediuc împotriva Consiliului Superior al Magistraturii privind contestarea actelor administrative.

Decizia este irevocabilă”, se arată în decizie.

Search Col Civil.php by Ziarul de Gardă

Ajută-ne să rodim investigații!

E primăvară și trebuie iar să depunem declarația la fisc.
Vă încurajăm să redirecționați și în această primăvară (până pe 30 aprilie) cele 2% din impozitul pe venit către Asociația Media Guard! Treceți codul fiscal al organizației noastre - 1010620003744 (Asociația Media-Guard, parteneră ZdG), în căsuța M1 (secțiunea V, facultativă) din Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit – formularul CET 18.Transmiteți și altora, ca să reușim mai multe împreună!

Publicitate1