Principală  —  Ştiri   —   CSM își apără decizia privind…

CSM își apără decizia privind eliberarea din funcție a șase magistrați: „Măsurile sunt necesare pentru a proteja prestigiul și credibilitatea instituțiilor judiciare în fața societății”

Colaj ZdG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)a venit cu precizări în contextul unui comunicat de presă emis de Asociația Judecătorilor privind eliberarea din funcție a unor judecători.

Conform CSM, măsurile care vizează eliberarea din funcție, a „unor judecători cu probleme de integritate”, sunt necesare pentru a proteja „prestigiul și credibilitatea instituțiilor judiciare” în fața societății.

Transparență și respectarea procedurilor legale

„Hotărârile plenului CSM privind eliberarea din funcție a judecătorilor menționați au fost adoptate în conformitate cu prevederile legale și în urma unei evaluări detaliate și obiective a situațiilor ce indică posibilele probleme de integritate. Orice măsură de acest gen se bazează pe fapte documentate și pe dovezi ce confirmă încălcarea normelor de etică și deontologie profesională sau a normelor legale în procesul de înfăptuire a justiției. CSM a remis președintelui Republicii Moldova hotărârile privind eliberarea din funcție a judecătorilor respectivi, în vederea emiterii decretelor corespunzătoare. Consiliul a insistat că, potrivit legii, inclusiv a Deciziei Curții Constituționale nr 18 din 21 martie 2024 , în raport cu judecătorii vizați, ai căror mandate au expirat până la 01.04.2022, urmează a fi aplicat mecanismul de eliberare din funcție prin decretul președintelui Republicii Moldova, așa cum era prevăzut de Constituție în redacția veche. Aceeași opinie a fost expusă și de Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului prin Avizul nr. CJ 06 nr. 111 din 09.09.2024. În consecință, președintele țării a emis decretul de eliberare din funcție a magistraților vizați”, se arată în comunicatul de presă emis de CSM.

Independența sistemului judiciar

CSM subliniază că asigurarea independenței justiției „rămâne o prioritate fundamentală” în activitatea sa.

„Totuși, independența nu poate fi utilizată ca un scut pentru protejarea conduitelor sau practicilor ce contravin principiilor de integritate și profesionalism. Un sistem judiciar credibil și puternic se bazează nu doar pe independență, ci și pe responsabilitate și corectitudine”, mai notează CSM.

Deschiderea la dialog

Consiliul Superior al Magistraturii susține că este deschis pentru „un dialog constructiv” cu Asociația Judecătorilor, pentru a discuta „orice preocupări” ce țin de deciziile adoptate. „Încurajăm orice dezbatere deschisă și onestă, bazată pe principii și dovezi concrete, ce ar contribui la consolidarea încrederii în sistemul judiciar”, mai spun reprezentanții CSM.

Anterior, Asociația Judecătorilor din R. Moldova a venit cu o reacție în legătură cu publicarea pe 12 septembrie a decretului semnat de preşedinta Maia Sandu privind demiterea a șase judecători: Rodica Berdilo, Victoria Hadîrcă, Irina Păduraru, Victoria Sanduța, Svetlana Tizu de la Judecătoria Chişinău şi Eugeniu Popovici de la Judecătoria Orhei.

Astfel, Asociația și-a exprimat „profunda îngrijorare”, afirmând că „situația trezește dubii serioase ce țin de respectarea principiilor fundamentale ale justiției, independenței şi integrităţii sistemului judiciar”.

Într-un comunicat publicat în seara zilei de 12 septembrie, Asociație subliniază că „insistă” să fie asigurată „transparența completă a procesului decizional” și să se respecte „toate garanțiile legale și procedurale care protejează drepturile judecătorilor”.