Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM: descurajăm tergiversarea nejustificată a…

CSM: descurajăm tergiversarea nejustificată a proceselor judiciare

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adresat o atenționare publică tuturor participanților la procesele judiciare cu privire la obligația de a contribui la desfășurarea promptă și corectă a actului de justiție.

Recent, în cadrul unei cauze disciplinare, Plenul CSM a fost chemat să examineze pretinsele abateri disciplinare ale unui judecător din cadrul Judecătoriei Bălți.

„Cazul se rezuma la faptul cǎ un avocat a încercat să tergiverseze examinarea unei cauze prin formularea unei cereri neîntemeiate de amânare, ce a fost respinsă de instanță și a urmat o cerere de recuzarea judecătorului înaintată de avocat. Instanța de judecată, însă, respectând toate procedurile legale, a respins cererea de amânare, și, ulterior, fiind examinată operativ de o altă componențǎ a instanței de judecată cererea de recuzare a fost respinsă. Cauza trebuia să continue în aceeași componențǎ, imediat după soluționarea cererii de recuzare. În pofida acestui fapt, avocatul a părăsit sala de judecată fără permisiunea instanței, până la intrarea judecătorului în salǎ”, scrie Consiliul.

Plenul CSM nu a stabilit nici o abatere în acțiunile judecătorului, acesta procedând corect, continuând examinarea cauzei în absența avocatului, având în vedere comportamentul acestui participant la proces. Soluția dată de Inspecția Judiciară și Completul de examinare a contestațiilor din cadrul Colegiului disciplinar, precum cǎ nu există nici o abatere disciplinară în acțiunile judecătorului, a fost menținută de Plenul CSM.

„În acest context, CSM subliniază că judecătorii au responsabilitatea de a contracara orice încercare de tergiversare nejustificată a cauzelor și de a preveni abuzurile de drept care afectează durata și eficiența proceselor. Orice încercare de a manipula sau tărăgăna nejustificat actul de justiție constituie un abuz și nu va fi tolerată.CSM încurajează toți judecătorii să utilizeze toate instrumentele legale disponibile pentru a preveni asemenea comportament și a asigura soluționarea cauzelor în termene rezonabile, în beneficiul părților implicate și al încrederii publice în actul de justiție”, precizează CSM.