Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSJ a pus „punct” în…

CSJ a pus „punct” în cazul magistratului Aureliu Postică împotriva Comisiei Pre-vetting: judecătorul nu a promovat de două ori evaluarea integrității

Foto: Agora

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea magistratului Aureliu Postică de reluare a dezbaterilor judiciare în cauza de contencios administrativ intentată la cererea de contestare depusă de Postică împotriva deciziei din 11 aprilie 2024 a Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor.

Decizia a fost publicată pe 16 decembrie.

Completul de judecată a hotărât că „nu se constată existența unor circumstanțe care puteau duce la promovarea lui Aureliu Postică” și că „nu se regăsesc temeiuri legale de a anula decizia Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor”.

„(…) Actul supus controlului judiciar este emis conform prevederilor legii, nefiind constatată existența unor circumstanțe care puteau duce la promovarea evaluării de către candidat, iar în cadrul procedurii de evaluare și evaluare reluată nu au fost admise erori procedurale grave de către Comisia de evaluare, care să afecteze caracterul echitabil al procedurii de evaluare, astfel că cererea de contestare depusă de Aureliu Postică este neîntemeiată și urmează a fi respinsă”, se arată în decizie.

Postică-Pre Vetting by Ziarul de Gardă

Prin decizia Comisiei de evaluare din 27 ianuarie 2023 s-a decis nepromovarea candidaturii lui Aureliu Postică, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din motiv că acesta nu întrunește criteriile de integritate, după ce au fost constatate „dubii serioase cu privire la conformitatea candidatului cu criteriile de integritate etică şi financiară”, potrivit deciziei.

Pe 1 august 2023, CSJ a admis contestația lui Aureliu Postică, fiind anulată decizia Comisiei de evaluare din 27 ianuarie 2023. Astfel, s-a dispus reevaluarea candidatului de către Comisia de evaluare.

Totuși, decizia Comisiei a rămas neschimbată, astel încât Postică nu a trecut evaluarea nici a doua oară.

La 5 iunie 2024, Aureliu Postică a contestat la CSJ decizia Comisiei de evaluare din 11 aprilie 2024.

La 18 iunie 2024, Comisia Pre-Vetting a depus referință, prin care nu a recunoscut pretențiile lui Aureliu Postică și a solicitat respingerea acestora. O lună ma târziu, a fost finalizată examinarea cauzei în fond. La
12 august 2024 și 7 octombrie 2024, Aureliu Postică a depus cerere privind reluarea examinării cauzei în fond.

Detalii din cariera lui Aureliu Postică. Dosarele penale în care a fost vizat

În ultimii doi ani, magistratul Aureliu Postică a fost suspendat din funcție de două ori. Prima oară, în 2022, CSM a dispus începerea urmăririi penale în privința magistratului învinuit de procurori de îmbogățire ilicită. Dosarul a fost clasat și acesta a revenit în sistem în martie 2023. 

În septembrie 2022, pe numele lui Postică a fost inițiată urmărirea penală de către procurorul general, exercitarea urmăririi penale fiind atribuită Procuraturii Anticorupție, fiind învinuit de săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.

Postică a fost suspendat din funcție, alături de alți cinci judecători, la începutul lunii iulie 2024.

Totuși, în rezultatul analizei probatoriului administrat, instanța a decis că fapta magistratului nu întrunește elementele infracțiunii de fals în declarații, achitându-l.

La 2 iulie 2024, plenul CSM a dispus din nou suspendarea din funcție a judecătorului. Aureliu Postică, aspirând la un fotoliu de membru în CSM, a încercat să promoveze evaluarea externă de două ori, însă, în ambele cazuri, Comisia Pre-Vetting a constat că acesta „nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică”.

Aureliu Postică este judecător din anul 2011. Între 2000 și 2011 a fost procuror. A activat la Judecătoria Orhei, iar în 2014 a fost transferat la Judecătoria Rîșcani, municipiul Chișinău. Din 2019 activează la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău.

În 2016, Postică a respins cererea avocaților magistratei Domnicăi Manole prin care se solicita anularea ordonanței de începere a urmăririi penale pe numele judecătoarei, emisă de Eduard Harunjen, procurorul general interimar de atunci. Ulterior, procurorii aveau să renunțe la învinuire în acel dosar. 

Aureliu Postică a făcut parte din completul de judecători care le-a achitat pe cele cinci judecătoare reținute într-un dosar de corupție în 2018 (Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadârcă). În 2019, Postică a participat la Adunarea Generală a Judecătorilor, considerată ilegală de către CSM și Guvernul de atunci, prin care se cerea demiterea membrilor CSM. Evenimentul a fost însă anulat din lipsă de cvorum.