Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Crește numărul automobilelor electrice și…

Crește numărul automobilelor electrice și de tip hibrid înmatriculate în R. Moldova

Foto simbol

Ponderea transportului energetic eficient în R. Moldova înregistrează un trend de creștere, în ultimii 7 ani. Conform datelor procesate de către Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) în baza informațiilor oferite de către Agenția Servicii Publice, în perioada 2018 – iulie 2024, în R. Moldova au fost înregistrate peste 41 mii de autoturisme electrice și de tip hibrid.

Deși ponderea vehiculelor electrice și de tip hibrid din numărul total de autoturisme înregistrate în R. Moldova este destul de mică, aproximativ 4 %, există un trend pozitiv de percepere la nivel național privind importanța reducerii consumului de energie în transport, fapt demonstrat prin înregistrarea unui număr tot mai mare de mijloace de transport electric și de tip hibrid atât de către persoanele fizice, cât și de persoanele juridice, cu excepția transportului electric public, potrivit CNED.

După tipul de tehnologie utilizată, 3829 de automobile înmatriculate în ultimii 7 ani sunt electrice și 37 744 sunt de tip hibrid. Din totalul de 3 829 de automobile electrice, 2 849 de automobile electrice sunt deținute de persoane fizice, iar 980 de către persoane juridice, numărul fiind de 3 ori mai mare în cazul persoanelor fizice.

Ce ține de automobile de tip hibrid, CNED scrie că 33 415 de automobile de tip hibrid sunt deținute de persoane fizice, iar 4 329 de către persoane juridice, de circa 8 ori mai multe în cazul persoanelor fizice, tehnologia hibrid fiind tot mai populară.

Unul dintre obiectivele CNED este încurajarea participanților la trafic să opteze pentru mijloace de transport „verde”, care au o emisie scăzută de CO2, cum sunt mijloacele de transport electric sau cele de tip hibrid, și sunt eficiente energetic, având un consum de combustibil redus.

CNED este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.