COVID-19 la pacienții cu boli cardiovasculare – ce trebuie să știm
Persoanele care suferă deja de anumite afecțiuni, indiferent de vârstă, au un risc crescut de a face o formă severă de COVID-19, adică de a fi internați, de a fi tratați în sectia de Terapie Intensivă, de a fi intubați sau ventilați mecanic. Potrivit autorităților din domeniul medical, pacienții cu boli cronice dezvoltă, de cele mai multe ori, complicații în cazurile de infectare cu COVID-19, care, în anumite situații pot fi fatale.
Potrivit MSMPS, în R. Moldova, cele mai frecvente comorbidități de care sufereau persoanele decedate de COVID-19, sunt: boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, maladii neurologice.
Aproape 90% dintre persoanele decedate de COVID-19, sufereau de maladii cardiovasculare
La data de 10 ianuarie 2021, analiza descriptivă a deceselor cauzate de COVID-19 în R. Moldova arăta în felul următor:
Din informația prezentată, reiese că cei mai vulnerabili în fața noului coronavirus sunt persoanele cu vârstă de peste 60 de ani, care suferă de cel puțin o boală cronică, cele mai periculoase fiind maladiile cardiovasculare și diabetul zaharat.
Pacienții cu patologii cardiovasculare nu se îmbolnăvesc mai frecvent sau mai ușor cu COVID-19 decât alte persoane, însă sunt mai vulnerabili în fața bolii, odată infectați. În cazul lor, apar mai frecvent complicații, pentru că organismul este mai vulnerabil și infecția COVID-19 poate dezvolta forme grave.
Societatea Europeană de Cardiologie a răspuns la o serie de întrebări pe care pacienții cu boli de inimă le au în contextul pandemiei actuale:
Recomandările autorităților în sănătate publică pentru pacienții cu boli cardiovasculare
- Reduceți consumul de băuturi ce conțin zahăr, optați pentru apa potabilă sigură sau sucuri proaspete neîndulcite;
- Înlocuiți deserturile și dulciurile comercializate prin fructe proaspete sau deserturi preparate acasă din fructe cu un conținut redus de zahăr și grăsimi;
- Consumați cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi în stare proaspătă, congelate, conservate sau uscate;
- Reduceți consumul de alcool;
- Reduceți consumul de sare până la 5 g pe zi;
- Limitați alimentele procesate care sunt deseori bogate în sare, zahăr și grăsimi trans.
- Faceți zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 30 minute de activitate fizică intensă.
59,1% din decesele înregistrate în 2019 în R. Moldova au avut drept cauză boli ale aparatului circulator
În R. Moldova, afecțiunile cardiovasculare sunt cap de listă nu doar pentru bolile asociate ale celor decedați din cauza COVID-19. În ultimii ani, aceasta este cea mai răspândită cauză a deceselor în general, în R. Moldova. Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), 757,5 mii de locuitori suferă de boli ale sistemului circulator, adică, practic, o treime din populație.
În 2019, 59,1% din decese (din total 36 416 de cazuri) au avut drept cauză bolile aparatului circulator, potrivit BNS.
În structura deceselor cauzate de bolile sistemului cardiovascular (circulator) predomină: cardiopatia ischemică (reducerea fluxului sanguin și a oxigenului către mușchiul inimii), bolile cerebrovasculare (acele boli în care, prin diferite mecanisme, este afectată circulația sângelui la nivelul creierului, având ca și consecințe moartea neuronilor prin scăderea aportului de oxigen), cardiopatia hipertensivă (hipertensiunea arterială) și infarctul miocardic acut (atac de cord).
Cauzele dezvoltării bolilor cardiovasculare sunt asociate cu factori de risc comportamentali, precum: consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, dar și cu factori de risc metabolici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, alături de factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârsta, sexul și predispoziția genetică. De asemenea, expunerea pe termen lung la nivel ridicat de poluare a aerului cu particule în suspensie PM2,5 crește substanțial riscul de boli cardiovasculare.
OMS: afecțiunile cardiovasculare constituie principala cauză de deces în țările cu venituri scăzute și medii
Potrivit datelor OMS, afecțiunile cardiovasculare constituie cauza principală a deceselor în întreaga lume. În anul 2016, acestea au fost motivul a 31 % din decesele înregistrate pe planetă. Dar și această statistică are un context economic: potrivit constatărilor OMS, peste 75 la sută din cazurile de deces provocate de bolile sistemului cardiovascular revin țărilor cu un nivel de venituri scăzut și mediu.