Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Corupere activă la vamă? Mai…

Corupere activă la vamă? Mai mulți operatori de transport al pasagerilor ar fi trecut ilegal vama cu țigări și mărfuri, fiind ajutați de persoane influente în schimbul anumitor sume de bani

Foto: CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) a efectuat marți, 10 septembrie, percheziții în birourile și domiciliile mai multor administratori din domeniul transporturilor și a complicilor acestora, fiind vizați într-un dosar de corupere activă și pasivă, unde aceștia sunt bănuiți de transportarea ilicită a articolelor de tutungerie și altor mărfuri prin eludarea procedurilor vamale, potrivit unui comunicat al CNA.

Conform CNA, mai mulți operatori de transport împreună cu alte persoane necunoscute, sub pretextul desfășurării activității de transportare a pasagerilor, mărfurilor şi coletelor neînsoțite, transportă ilicit produse de tutungerie şi alte mărfuri, prin ocolirea controlului vamal și neachitarea taxelor obligatorii de import/export a acestor produse.

Pentru punerea în aplicare a acestei scheme, bănuiții ar fi transmis mijloace financiare unor persoane publice, care la rândul lor au acceptat remunerațiile ilicite – acțiuni cercetate în cadrul aceluiași dosar.

În prezent, CNA desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora.

În total, au loc 15 percheziții la birourile, domiciliile și automobilele bănuiților, iar la moment, trei persoane au statut de bănuit și sunt cercetate în stare de libertate. 

Potrivit CNA, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.