Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Coreea de Nord a lansat…

Coreea de Nord a lansat aproximativ zece rachete balistice cu rază scurtă de acţiune spre Marea Japoniei, susțin autoritățile de la Seul

Sursa foto: KNCA

Coreea de Nord a lansat joi, 30 mai, aproximativ zece rachete balistice cu rază scurtă de acţiune spre Marea Japoniei, a anunţat Seulul. Proiectilele au parcurs aproximativ 350 de kilometri, scrie AFP, citată de News.ro.

Statul Major al armatei sud-coreene a declarat că a detectat lansarea a „ceea ce se bănuieşte a fi în jur de zece rachete balistice cu rază scurtă de acţiune”, lansate spre apele de la est de peninsula coreeană. Proiectilele au parcurs aproximativ 350 de kilometri, iar caracteristicile lor sunt în prezent examinate de Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia, potrivit aceleiaşi surse.

Aceste tiruri reprezintă o „provocare care ameninţă grav pacea şi stabilitatea în peninsula coreeană”, potrivit Statului Major al Coreei de Sud. Gărzile japoneze şi Biroul premierului japonez au confirmat lansarea, adăugând că strâng mai multe informaţii.

Miercuri, Phenianul a trimis baloane pline cu gunoaie spre Sud, o acţiune pe care armata sud-coreeană a calificat-o drept „ieftină”. „Am încercat să facem ceva ce ei au făcut întotdeauna, dar nu înţeleg de ce fac tam-tam ca şi cum ar fi fost loviţi de o ploaie de gloanţe”, a declarat Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un şi unul dintre principalii purtători de cuvânt ai guvernului, într-o declaraţie publicată de agenţia de presă nord-coreeană KNCA.

De când Războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace, Nordul şi Sudul rămân tehnic în război şi sunt separate de o frontieră puternic fortificată care include Zona Demilitarizată (DMZ).

Activiştii sud-coreeni lansează uneori baloane cu pliante de propagandă împotriva regimului nord-coreean şi bani pentru persoanele care locuiesc la nord de graniţă, o practică care a atras de mult timp furia Phenianului, care a trimis, de asemenea, baloane către vecinul său. Lansarea rachetei balistice a avut loc la câteva zile după ce Phenianul a eşuat în lansarea unui satelit de spionaj.

Racheta „a explodat în timpul primei etape de zbor şi a eşuat”, a declarat luni Administraţia aerospaţială nord-coreeană, potrivit presei oficiale. Televiziunea publică japoneză NHK a prezentat imagini cu ceea ce părea a fi un proiectil în flăcări pe cerul nopţii, care apoi a explodat.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească vineri pentru a discuta despre această tentativă de lansare de satelit, condamnată de Seul, Tokyo şi Washington.