Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Cooperarea R. Moldova cu UE…

Cooperarea R. Moldova cu UE în domeniul securității și apărării, discutată cu Comitetul UE al Instrumentului European pentru Pace

Sursa: MAE

Secretarii de stat Carolina Perebinos și Valeriu Mija au avut o întrevedere cu delegația Comitetului UE al Instrumentului European pentru Pace (EPF), compusă din reprezentanți ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reprezentanți ai Serviciului European de Acțiune Externă și ai Comisiei Europene, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Oficialii moldoveni i-au informat pe membrii delegației despre ultimele evoluții în cooperarea Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul securității și apărării. Ministerul a punctat că a fost salutată aprofundarea cooperării în contextul semnării, la 21 mai curent, a Parteneriatului de Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

„În acest context, a fost reiterată importanța strategică a sprijinului oferit de Uniunea Europeană, îndeosebi prin intermediul EPF, în vederea consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova și sporirii rezilienței instituționale pentru gestionarea diferitor tipuri de crize, precum și contribuția la eforturile internaționale de menținere a păcii și stabilității. Volumul total al asistenței aprobate prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, până în prezent, ajunge la 128 milioane de euro”, comunică ministerul.

De asemenea, în cadrul acestei întrevederi a fost discutată situația actuală de securitate și amenințările cu care se confruntă Republica Moldova, cu accent special pe amenințările hibride, atacuri cibernetice și dezinformare. În acest context, oficialii moldoveni au informat interlocutorii despre acțiunile întreprinse de autoritățile naționale pentru contracararea amenințărilor existente.