Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Conturi bancare cu peste 100…

Conturi bancare cu peste 100 de milioane de dolari din Laundromatul rusesc, înghețate într-o altă țară. Vor fi aplicate sechestre și pe alte 90 de milioane de dolari

Mai multe bunuri care ar proveni din schema transnațională de spălare de bani „Laundromatul rusesc”, în valoare de aproximativ 190 de milioane de dolari, au fost identificate de autorități. Procuratura Anticorupție (PA) a comunicat că a primit confirmarea miercuri, 13 noiembrie, de la autoritățile de drept dintr-o altă jurisdicție. Acuzatorii de stat nu au spus despre ce state este vorba.

UPDATE 12:11 ZdG a întrebat PA care sunt jurisdicțiile unde au fost identificate bunurile infracționale, dar instituția a refuzat să ne ofere informația solicitată.

„În coordonare cu jurisdicțiile implicate, am convenit să păstrăm confidențială această informație la momentul actual, pentru a nu periclita investigația. Vom reveni cu detalii suplimentare când va fi posibil să oferim informațiile publicului”, a răspuns Procuratura.

Conform unui comunicat de presă, pe baza probelor administrate de Procuratura Anticorupție, inclusiv în cauzele penale în care au fost recunoscuți vinovați judecătorii care au pronunțat hotărâri ilegale, o jurisdicție străină a înghețat deja conturi bancare în valoare de peste 100 de milioane de dolari și urmează să fie aplicate sechestre în valoare de 40 de milioane de dolari și 50 de milioane de dolari în alte două jurisdicții.

„Pe parcursul anului 2024, în cadrul investigațiilor, Procuratura Anticorupție a furnizat informațiile și probele necesare pentru identificarea conturilor bancare implicate, urmărirea fluxurilor financiare și blocarea acestora. Aplicarea sechestrului și eventuala confiscare a acestor bunuri reprezintă un pas important în recuperarea acestora în interesul cetățenilor, demonstrând angajamentul de a preveni și combate fenomenul corupției și spălarea banilor, atât la nivel național, cât și internațional.

În scurt timp, Procuratura Anticorupție va solicita instanței de judecată să autorizeze măsurile de sechestru asupra acestor conturi. Aceste acțiuni sunt menite să transmită un mesaj ferm că activitățile ilegale nu vor rămâne nepedepsite și că autoritățile sunt hotărâte să identifice și să sancționeze persoanele implicate în astfel de activități criminale.

Pe această cale, Procuratura Anticorupție își exprimă recunoștința și aprecierea față de autoritățile străine vizate, pentru sprijinul considerabil acordat în cadrul acestei operațiuni complexe. Pe parcursul ultimilor doi ani, echipa Procuraturii Anticorupție a fost activ implicată în restabilirea relației de încredere cu omologii săi în alte țări, în special în ceea ce vizează cooperarea internațională în cauzele penale „Frauda Bancară” și „Laundromat”, inclusiv la conferințe internaționale, ședințe bilaterale și vizite de lucru”, notează instituția.

Potrivit PA, „aceste relații personale au sporit o cooperare internațională”, care, în ultimii doi ani, a rezultat în identificarea și înghețarea a bunurilor în valoare de peste 87 de milioane de dolari peste hotare în cauza penală „Frauda Bancară” și acum peste 100 de milioane de dolari în cauza penală „Laundromat”.

Judecătorii din „Laundromat”

Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de USD. Ei erau acuzați că au emis încheieri prin intermediul cărora în R. Moldova s-au spălat bani rusești. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea, Victor Orândaș a reușit să plece din R. Moldova. 

Dosarul penal pe numele judecătorilor a fost deschis abia la doi ani şi jumătate după ce Curtea Supremă de Justiție trimitea pe adresa Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Anticorupție şi CSM o notă informativă privind implicarea mai multor magistrați din R. Moldova într-o schemă dubioasă de spălare de bani, fiind indicate numele magistraților şi dosarele în care aceștia ar fi acționat fraudulos. La 20 septembrie 2016, dată la care dosarul în privința celor 17 magistrați a fost făcut public, doar 7 dintre ei mai activau în sistemul judecătoresc. 

Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017. În acele dosare, ei sunt învinuiți de pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, tot în dosarul „Laundromat”.

În octombrie 2020, cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” au revenit, oficial, în funcții, după ce, în septembrie 2020, procurorii anticorupție i-au scos de sub urmărire penală, într-un alt dosar în care erau învinuiți de complicitate la spălarea de bani, pe motiv că fapta nu a întrunit elementele infracțiunii.

În aprilie 2024, ex-judecătorul Curții de Apel Chişinău, Ştefan Niţă, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii privind pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, pe cazul „Laundromat”. Acesta însă a fost liberat de răspunderea penală, întrucât termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere penală a intervenit cu mulți ani în urmă.

Tot în aprilie 2024, judecătorul Garri Bivol, care era învinuit de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii în dosarul „Laundromat”, a fost achitat.

Pe 15 mai 2024, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe, din 23 septembrie 2022, prin care ex-judecătorul Gheorghe Marchitan a fost recunoscut vinovat de pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii. Totuși, acesta a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală.