Construcția cu scandal a unui bloc de locuit în capitală care leagă doi foști colegi de la CNA
Un bloc locativ cu mai multe etaje, ridicat în Chișinău, într-o zonă unde, oficial, se permite doar construcția unor case individuale, cu maxim 2 niveluri, a provocat nemulțumirea locatarilor din zonă. Deși aceștia au depus plângeri în adresa mai multor instituții ale statului, nimeni nu a putut opri construcția. Oamenii cred că neputința lor se datorează faptului că în spatele construcției sunt persoane cu relații în organele de drept.
În noiembrie 2019, părinții lui Anatolie Tăietu, procuror în Procuratura mun. Chișinău, care locuiesc într-un sat din raionul Telenești, au cumpărat un teren în capitală, pe strada Ciocârliei, care se vindea ulterior pe un site de anunțuri cu 135 mii de euro. După ce au obținut certificatul de urbanism pentru construcția a două case de tip duplex, un an mai târziu, au reziliat contractul de vânzare/cumpărare a terenului. În luna mai 2021, bunul a ajuns însă în proprietatea unei companii administrate de un fost angajat al Centrului Național Anticorupție, fost coleg în această instituție cu procurorul Tăietu.
Strada Ciocârliei din centrul municipiului Chișinău se află în zona R2, prevăzută de Regulamentul Local de Urbanism a capitalei. Asta înseamnă că aici pot fi ridicate doar locuinţe unifamiliale, izolate, nu și blocuri de locuit.
Cine și pentru ce construcție a obținut actele permisive
În noiembrie 2019, Andrei și Olga Tăietu, care locuiesc în satul Mîndrești, Telenești, au cumpărat un teren de 7 ari pe această stradă, una dintre cele mai selecte din capitală. Peste un an, Andrei Tăietu a obținut de la Primăria Chișinău certificat de urbanism pentru construcția a două case de locuit de tip duplex, cuplate.
Andrei Tăietu (63 de ani) este tatăl procurorului Anatolie Tăietu, care activează la Procuratura mun. Chișinău din octombrie 2019. Anterior el a activat la Procuratura raionului Dondușeni, în perioada 2016-2019. Înainte de a deveni procuror, Tăietu a fost ofiţer de urmărire penală la Centrul Național Anticorupție (CNA).
Deși au obținut în luna noiembrie 2020 certificat de urbanism pentru construirea a două case de locuit tip duplex, cuplate (P+2E), un an mai târziu, soții Tăietu au reziliat contractul de vânzare/cumpărare a terenului. În aceeași perioadă, bunul a ajuns pe piața imobiliară. În anunțul prin care se vindea acest teren era indicat prețul de 135 de mii de euro și era specificat că viitorul proprietar va avea posibilitatea de a construi o casă cu 5 etaje.
Ion Bulat, cel care a preluat terenul de la soții Tăietu, a obținut, în aprilie 2021, autorizație de construcție pentru construcția a două case de locuit tip duplex, cuplate S+D+P+2E. Aceste fapte se contrazic însă cu datele indicate în certificatul de urbanism (P+2E) obținut în noiembrie 2020 de Andrei Tăietu, în baza căruia s-a obținut autorizația.
În luna mai 2021, la o lună de la obținerea acestei autorizații de construcție, terenul a ajuns în proprietatea SRL-ului „Valexcons” SRL, care-l are în calitate de fondator și administrator pe Alexandru Beglița, un fost angajat al CNA și fost coleg în această instituție cu procurorul Anatolie Tăietu.
„Toți vecinii sunt indignați”
Lucrările la construcție pe strada Ciocârliei au început încă în toamna anului 2021. De atunci, mai mulți oameni care locuiesc în zonă au alertat autoritățile că se încalcă legislația, dar fără a fi auziți.
Anatolie Rîșina, unul dintre locatarii din zonă afirmă că „lucrările au fost demarate cu un grad de rapiditate foarte ridicat. Practic ne-am trezit în luna ianuarie cu carcasa făcută propriu-zis pentru un bloc de locuit. Când am observat puțul pentru ascensor, de aici practic am început să batem alarma către instituțiile responsabile, Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST), inclusiv primărie pentru a veni și a controla acele acte permisive care au fost eliberate. De la cererea depusă (la AST, n.r.), a fost o inacțiune sau stare mai inertă. Ne-am trezit în luna ianuarie-februarie cu carcasa construcției de 3-4 nivele. Responsabilii de la AST au venit la sfârșitul lunii februarie. Prin procesul-verbal au fost sistate lucrările propriu-zise. Actul a fost întocmit pe 23 februarie, însă practic până acum, aceste lucrări nu au fost sistate, din varii motive. Mai multe instituții au fost implicate.”
Oamenii din zonă se arată indignați de faptul că lucrările de construcție continuă, deși au fost sesizate mai multe autorități responsabile, iar lucrările urmau a fi stopate.
„Cu administratorul companiei am discutat o dată, după masă, împreună cu vecinii, unde dumnealui a afirmat că el nu se va opri, deoarece are acte permisive eliberate de primărie. Principala acțiune pe care noi am inițiat-o a fost contestarea actelor permisive care au fost eliberate de primărie și inclusiv solicitarea noastră a fost de a demola această construcție care nu are acte conform zonei R2. O altă abatere este faptul că lipsește tabloul informativ, care să informeze ce se întâmplă pe acest șantier”, afirmă Anatolie Rîșina.
Svetlana Colcinscaia, proprietara unei case lângă construcția cu scandal afirmă că „de la bun început a fost scandal și probleme. Cel mai obijduitor este atitudinea cu care suntem tratați. Dacă ai după proiect o casă de tip duplex, de ce se construiește un bloc locativ? Chiar nu îmi puteam imagina că va fi o clădire atât de mare”, precizează femeia.
Alexei Savin, un alt locuitor din zonă consideră că un bloc locativ ar fi o mare problemă pentru infrastructura din zonă. „Dacă este să ne uităm în perspectivă, să punem un bloc locativ într-o zonă rezidențială unde sunt case maxim cu două etaje, nu știu cât de bine s-ar isprăvi infrastructura, căi de acces, canalizare, apă sau locuri de parcare. Nu-i locul unui bloc locativ într-o zonă rezidențială”, afirmă Savin.
Ce (nu) au întreprins autoritățile
AST a realizat un control al calității construcției din strada Ciocârliei la data de 11 februarie 2022, iar în actul emis se precizează că Alexandru Beglița, administratorul SRL „ValexCons”, nu a prezentat actele solicitate. În rezultatul examinării, Agenția a întocmit un proces-verbal de control cu măsuri restrictive, de sistare a lucrărilor de construcție până la înlăturarea neconformităților. AST a adus la cunoștință că se execută lucrări de construcție a unui bloc locativ cu o scară și un puț de ascensor. AST a solicitat revizuirea actelor permisive eliberate de către Primăria mun. Chișinău.
Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare (DGAURF) a Primăriei mun. Chișinău a solicitat AST examinarea posibilității stopării forțate a construcției cu sancționarea specialiștilor implicați. În urma examinării pe teren însă, s-a constatat că lucrările de construcție se execută în ciuda procesului verbal întocmit de către AST.
Conform încheierii din 17 iunie 2022, a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, a fost suspendată executarea prescripţiei şi respectiv a măsurilor restrictive din procesul-verbal de control al AST, ce prevedea sistarea lucrărilor, deși, de facto, ele nu au fost niciodată sistate, afirmă oamenii care locuiesc în zonă.
Aceștia cred că lucrările de construcție nu au fost sistate pentru că în spatele construcției sunt persoane care sunt sau au fost angajate în organele de drept.
„Îi dăm geantă cu mâncare de la zi la zi”
Olga Tăietu, mama procurorului Anatolie Tăietu, fosta proprietară a terenului pe care se înalță acum blocul multietajat din strada Ciocârliei, afirmă că familia sa nu este implicată în construcție. „Noi am dorit cu timpul să ne ducem mai aproape de copii. Noi la acel teren odată ne-am dus, dar noi nu știam exact ce teren este. Când am văzut o gunoiște și o râpă cât lumea de mare și ne-am sfătuit cu oameni care au mai construit case, care ne-au spus că acolo este pământ slab, noi am reziliat contractul. După aceasta nu am avut nimic nici cu o persoană, nici cu altcineva”, afirmă Olga Tăietu. Ea ne-a spus că banii pentru cumpărarea terenului au fost acumulați împreună cu soțul. Ea susține că fiul său nu a fost implicat în procurarea terenului și că, de fapt, ei sunt cei care-l ajută.
„Eu nu țin minte ce sumă a fost acolo, noi avem bani declarați, noi suntem oameni simpli și am muncit toată viața amândoi. Noi am fost angajați la stat, la colhoz și avem o întreprindere individuală. Noi în țară am lucrat, aici am plătit impozite, am primit salariu, la noi totul este în ordine, nu avem treabă cu legea sau chestii de astea, noi suntem oameni muncitori. Noi îl ajutăm, îi dăm geantă cu mâncare de la zi la zi. Când lucram, eu tot timpul îl întrebam dacă le-au dat salariul, să aibă ce mânca. De unde el să ne ajute? O floare și mă bucur dacă o poate aduce”, a punctat mama procurorului.
O parte din dialogul reporterului ZdG cu mama procurorului Anatolie Tăietu
ZdG: Unde ați văzut anunțul despre acest teren?
O.T.: Eu nu știu, poate pe anunțuri, eu nu-mi amintesc cum noi am ajuns la acest teren.
ZdG: 120 mii de euro sunt aproximativ 2,5 milioane de lei, cum ați reușit să-i acumulați?
O.T.: Vi-i interesant, oamenii dacă muncesc nu trebuie să aibă (bani n.r.) așa-i? Chiar ne pare rău pentru asta. Vedeți, în anii ceia, cu mulți ani în urmă, înainte de a se începe a declara banii, toată lumea avea milioane la sat, numai eu pe care îi știu… de ce vă mirați anume de noi? Toată lumea a avut bănăritul bănăritului. Aici la sat se vorbea unul cu altul, dar așa când a venit vremea cu declarația asta… nu am declarat nici noi totul, că se vorbea că o să fie impozitat, știți cum toată lumea, dar noi am muncit pentru asta, nu avem cu nimeni nimic. Muncind, fără să fumăm sau să bem, avem multe vii, vindem mult vin pe an”.
La scurt timp după această discuție, am primit un apel telefonic de la Olga Tăietu. Ea ne-a spus că, de fapt, suma plătită pentru acel teren de șapte ari din strada Ciocârliei ar fi de 10 mii de euro și nu de 120 de mii de euro, cum susțin vecinii. „Iată, eu am discutat cu soțul și el ține minte bine, el este mai tare ca mine, noi 10 mii de euro am achitat pe terenul acela și 10 mii de euro ni s-a întors”, susține mama procurorului, deși, la prețul de piață, doar un ar de teren în zonă costă mai mult de 10 mii de euro.
În cea mai recentă declarație de avere a procurorului Anatolie Tăietu acesta a indicat că are un salariu lunar de circa 18 mii de lei. Împreună cu Otilia Nicolai, soția sa, fostă șefă a Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI), declară că dețin un apartament cu o suprafață de 70 m.p., obținut în anul 1999 și două automobile: un Mercedes ML 250, fabricat în anul 2013 condus prin procură și un Volvo XC 60, fabricat în anul 2015, în valoare de 280 mii de lei.
„Când doi evrei se ceartă și procurorul e de vină”
Procurorul Anatolie Tăietu neagă și el legătura sa cu clădirea de pe strada Ciocârliei și afirmă că nu s-a implicat financiar pentru a-și ajuta părinții să cumpere terenul.
„Eu nu cunosc suma, dacă dumneaei va spus, dumneai e parte, ei au activitatea lor economică care se desfășoară, ei au banii lor personali, cât a declarat, probabil și a fost. Terenul l-au cumpărat de la o persoană din Mîndrești. Să mă implic financiar nu a fost necesitatea și nimeni nu mi-a cerut-o. Au dorit să construiască o casă, au realizat o verificare geologică a terenului, s-a constatat că terenul avea o pantă care presupunea o deviere de la planurile lor. Pe Alexandru Beglița îl cunosc demult, dar nu contactăm, deoarece avem domenii total diferite. Se primește ca în acel banc, doi evrei se ceartă și procurorul e de vină. Noi vorbim despre un contract de vânzare/ cumpărare, care a fost urmare la neregulile depistate acolo, reziliat, de comun acord. Are ceva cu mine sau cu părinții mei actuala construcție de acolo?”, întreabă Tăietu.
Anatolie Tăietu a confirmat că părinții acestuia plănuiau să construiască o casă pe terenul din strada Ciocârliei.
„Din discuțiile cu părinții mei acolo urma să fie construită casă de locuit pentru care s-a luat certificat, după rezilierea contractului, ce a urmat mai departe, nimeni nu m-a consultat. Părinții mei nu au lucrat la stat nici o zi, ei au 25 de ani de activitate în domeniul privat, au activitățile lor în localitate (Mîndrești, n.r.), achită impozitele. Nu vreau să las loc de interpretări, nu am nimic în comun cu activitatea domnului Beglița sau cu activitatea altor persoane”, susține procurorul Anatolie Tăietu.
Actualul proprietar, fost angajat la CNA
Alexandru Beglița, administratorul companiei „Valexcons” SRL, proprietarul actual al firmei care deține terenul și construcția din str. Ciocârliei este fost angajat al CNA. Părinții lui Alexandru Beglița sunt foști și actuali angajați la stat. Lidia Beglița a fost consilier la primăria Mereni, raionul Anenii Noi. Valeriu Beglița activează în cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii, în calitate de inspector principal. Verișorul acestuia, Valentin Beglița, este angajat la Parlamentul R. Moldova în calitate de consultant principal în cadrul Secretariatului Parlamentului, secția Achiziții Publice.
„Sunt construite cinci etaje și acum se face parapetul și etajul tehnic, asta este ultima ce se face acolo. Detalii despre zona unde este amplasată construcția nu cunosc, ele sunt legate de specialiști, eu sunt doar administrator. La mine în autorizare este o casă cuplată, unde scrie nu 2, dar 5 etaje. Pe numele cui este scrisă autorizația de construcție nu țin minte, posibil să fie scrisă pe numele fostului proprietar, Ion Bulat, eu nu-l cunosc pe dumnealui. Eu am cumpărat terenul de la alt domn, Viorel Tomac. Am aflat despre teren că se vinde și l-am cumpărat. Am cumpărat terenul împreună cu compania de la dumnealui, în luna februarie. În legătură cu vecinii, ei au anumite cereri, toate cererile lor sunt depuse în instanță. Acolo am prezentat toate actele și dumnealor au primit și o încheiere pe cazul dat, unde s-au expus instituțiile abilitate și de stat. Dumnealor duc toată lumea în eroare, spun că sunt 2 etaje (în autorizație n.r.), acolo de fapt sunt 5 și toate lucrurile acestea se examinează în altă parte, unde se demonstrează cum stau lucrurile și unde s-a permis dreptul de construcție mai departe, deoarece toate actele au fost în regulă. Dumnealor (vecinii n.r.) merg și duc toată lumea în eroare. Eu ce am în autorizație, aceea și fac”, susține Beglița.
Alexandru Beglița a confirmat că îl cunoaște pe procurorul Anatolie Tăietu, dar susține că acesta nu ar avea nicio legătură cu construcția de pe strada Ciocârliei.
„Îl cunosc pe Anatolie Tăietu, cândva am activat la CCCEC (Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției, actualul CNA, n.r.) mai mult de zece ani în urmă, unde am fost colegi. Orașul e mic, din când în când, ne vedem întâmplător, ca și cu mulți alți colegi cu care am activat Despre faptul că părinții lui au fost proprietari ai terenului nu cunosc, dumnealui nu are nici o treabă cu terenul. Valoarea cadastrală a terenului este de cel puțin 100 de mii de euro”, a afirmat Beglița.
Contradicțiile din declarațiile fostului angajat al CNA
Deși oficial, numele lui Alexandru Beglița în construcția din str. Ciocârliei a apărut în luna mai 2021, ZdG a constatat că urmele lui Beglița în această afacere sunt mai vechi. În certificatul de urbanism eliberat încă în noiembrie 2020 pe numele lui Andrei Tăietu, la date de contact era indicat numărul de telefon a lui Alexandru Beglița, asta deși Olga Tăietu afirma că nu cunoaște o astfel de persoană, iar Alexandru Beglița a declarat într-o discuție inițială că nu a cunoscut că foștii proprietari ai terenului au fost părinții lui Anatolie Tăietu.
La întrebarea de ce figurează numărul său de telefon în certificatul de urbanism, deși el a fost eliberat la cererea lui Andrei Tăietu, Alexandru Beglița a evitat un răspuns tranșant. Dar, în final, a recunoscut că îi cunoaște pe părinții procurorului Tăietu. „Posibil am fost prin procură, poate din acest motiv a rămas telefonul. Despre acest teren eu cunosc de mai mult timp. Despre cum ne-am contactat (cu familia Tăietu, n.r.) nu țin minte detaliile, dar cu părinții ne cunoaștem”, a admis acesta. Alexandru Beglița a confirmat că certificatul de urbanism eliberat la cererea lui Andrei Tăietu în anul 2020 este și acum valabil. În acel act, pe strada Ciocârliei se permite construcția a două case de locuit de tip duplex, cuplate.