Consiliului Europei a adoptat planul de acțiuni pentru R. Moldova pentru următorii trei ani. „Consiliul Europei va continua să sprijine eforturile Republicii Moldova”
Comitetul de Miniștri, reprezentând cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, a adoptat Planul de Acțiuni pentru Republica Moldova 2025-2028, elaborat împreună cu autoritățile naționale și organizațiile societății civile.
„Consiliul Europei va continua să sprijine eforturile Republicii Moldova de a-și alinia legislația, instituțiile și practicile la standardele Consiliului Europei în domeniul drepturilor omului, democrației și statului de drept”, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Planul de acțiune are scopul de a ajuta țara să pună în aplicare reformele care sunt importante pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv în domeniile statului de drept, justiției și drepturilor fundamentale. Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022, iar cadrul de negociere a fost adoptat în 2024.
„Acesta va ajuta, de asemenea, autoritățile naționale să facă față provocărilor reprezentate de crizele regionale și globale și să contracareze efectele războiului de agresiune în curs al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, se menționează în comunicat.
În cadrul acestui plan de acțiune, Consiliul Europei și autoritățile Republicii Moldova vor colabora pentru a consolida punerea în aplicare a Convenției Europene a Drepturilor Omului și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului.
Un sprijin suplimentar va continua pentru prevenirea corupției, sporirea eficacității măsurilor împotriva spălării banilor și finanțării terorismului și punerea în aplicare a Convenției de la Budapesta împotriva criminalității informatice.
O serie de inițiative vor consolida accesul la drepturile sociale pentru grupurile vulnerabile, vor promova egalitatea de gen, vor combate exploatarea sexuală a copiilor și vor alinia legislația națională și practicile antidiscriminare la standardele europene. De asemenea, acestea vor răspunde nevoilor refugiaților și migranților și vor contribui la crearea unor sisteme de migrație, azil și primire rezistente pe termen lung.
De asemenea, planul de acțiune va promova alinierea practicilor naționale la standardele europene în domeniul mass-media și al internetului.
Acesta este cel de-al patrulea plan de acțiune al Consiliului Europei pentru această țară din 2013. Necesarul global de finanțare pentru acest plan de acțiune este estimat la 30 de milioane de euro.