Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Consiliului de supraveghere al BNM…

Consiliului de supraveghere al BNM are un nou membru. Detalii despre activitatea acestuia

Sursa foto: BNM

Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) are un nou membru. Este vorba despre Ion Lapteacru. Candidatura sa a fost aprobată joi, 16 mai, în ședința Parlamentului.

Ion Lapteacru preia noul mandat după o carieră la Universitatea Montesquieu-Bordeaux IV, unde a desfășurat activitate didactică, fiind conferențiar în științe economice, membru în comisiile de supraveghere și coordonator pentru teze de doctorat, cercetător și profesor în științe economice (2009 – prezent), conform unui comunicat al BNM.

„Experiența sa în domeniul cercetării cuprinde teme precum microeconomia și reglementarea bancară, politica monetară și comportamentul băncilor, dar și sistemele bancare din Europa Centrală și de Est. Datorită acestor contribuții, Ion Lapteacru a obținut premiul de excelență pentru cercetare (2018-2022).

În perioada 2017-2020, a coordonat proiecte de colaborare științifică și pedagogică, în cadrul programului Uniunii Europene „Erasmus+”, inclusiv cele pentru mobilitatea internațională a studenților, care au inclus și universități prestigioase din România.

Ion Lapteacru a studiat și a activat și în Republica Moldova. În anul 2000, a absolvit facultatea Bănci și Burse de Valori la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), și cea de Fizică Teoretică a Universității de Stat din Moldova (USM). La începutul anilor 2000 a ocupat poziții de economist în bănci comerciale din Moldova, iar între anii 2004 și 2019, Ion Lapteacru a fost  cofondator și membru al Consiliului de Administrație al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup””, se mai spune în comunicatul BNM.

Ion Lapteacru preia funcția de membru al Consiliului de supraveghere al BNM după expirarea mandatului lui Vadim Enicov.

Consiliul de supraveghere este constituit din șapte membri, fiind responsabil de organizarea unui sistem eficient de supraveghere publică independentă a activităţii BNM. Potrivit legii, CS are un set de atribuţii: aprobă raportul anual şi situaţiile financiare anuale, adoptă standardele sistemului de control intern, verifică şi evaluează în mod continuu funcţionarea sistemului de control intern, adoptă normele de etică profesională în BNM etc.