Consiliul European va oferi 40 de milioane de euro în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova
Joi, 4 mai, Consiliul European a adoptat două măsuri de asistență în cadrul Facilității Europene pentru Pace (FEP) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova și al Forțelor de Apărare ale Georgiei, pentru a spori securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul de apărare al ambelor țări, se arată într-un comunicat.
Cu aceste noi asistențe, susținem în continuare modernizarea capacităților Forțelor Armate ale Republicii Moldova și Forțelor de Apărare ale Georgiei. Într-un context geopolitic provocator și în conformitate cu aspirațiile lor europene, contribuim la consolidarea sectoarelor lor de apărare și la sporirea capacității acestora de a participa la misiunile și operațiunile militare ale UE. Acesta este al treilea pachet de asistență pentru ambele țări în cadrul FEP, subliniind în mod clar angajamentul neclintit al UE față de securitatea și stabilitatea regiunii, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.
Astfel, măsura de asistență adoptată este în valoare de 40 de milioane de euro și va fi oferită într-o perioadă de 36 de luni. Sprijinul va finanța echipamente, provizii și servicii neletale pentru unitățile Forțelor Armate ale R. Moldova, inclusiv pregătirea tehnică, acolo unde este solicitată. Echipamentele aprobate includ echipamente de supraveghere aeriană, mobilitate și transport, logistică, comandă și control și echipamente de apărare cibernetică.
Măsura de asistență a fost solicitată de R. Moldova la 6 februarie 2023 și completează măsura de asistență de 40 de milioane de euro adoptată în iunie 2022 și cea de 7 milioane de euro adoptată în decembrie 2021.
Facilitatea Europeană pentru Pace a fost înființată în martie 2021 pentru a finanța acțiunile politicii externe și de securitate comune (PESC) în domeniile militar și al apărării, cu scopul de a preveni conflictele posibile, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională. Printre beneficiari se numără Ucraina, Uniunea Africană, Niger, Mozambic, Bosnia și Herțegovina și Mali.