Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consiliul European reînnoiește sancțiunile economice…

Consiliul European reînnoiește sancțiunile economice împotriva Rusiei pentru încă 6 luni

Sursa foto: Digi24

Consiliul European (CE) reînnoiește sancțiunile economice împotriva Rusiei cu încă 6 luni, până la 31 ianuarie 2025, având în vedere continuarea acțiunilor Federației Ruse de destabilizare a situației în Ucraina, se arată într-un comunicat.

Potrivit CE, sancțiunile, introduse pentru prima dată în 2014, au fost extinse considerabil din februarie 2022 ca răspuns la agresiunea militară neprovocată, nejustificată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.

În prezent, acestea cuprind o gamă largă de măsuri sectoriale, inclusiv restricții privind comerțul, sectorul financiar, tehnologia și produsele cu dublă utilizare, industria, transporturile și produsele de lux.

Ele acoperă, de asemenea: o interdicție privind importul sau transferul de țiței transportat pe mare și de anumite produse petroliere din Rusia către UE, excluderea din SWIFT a mai multor bănci ruse și suspendarea activităților și a licențelor de radiodifuziune în Uniunea Europeană ale mai multor canale de dezinformare sprijinite de Kremlin.

Totodată, măsurile specifice permit Uniunii Europene (UE) să combată eludarea sancțiunilor, scrie CE.

„Atât timp cât acțiunile ilegale ale Federației Ruse continuă să încalce interdicția privind folosirea forței, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a obligațiilor prevăzute de dreptul internațional, este oportun să se mențină în vigoare toate măsurile impuse de UE și să se ia măsuri suplimentare, dacă este necesar”, se arată în declarația Consiliului European.

La 31 iulie 2014, Consiliul a adoptat Decizia 2014/512/PESC privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina, potrivit comunicatului.

Pe lângă sancțiunile economice impuse Federației Ruse, UE a instituit diferite tipuri de măsuri ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Printre acestea se numără: restricții privind relațiile economice cu Crimeea și orașul Sevastopol, anexate ilegal, precum și cu zonele din Ucraina care nu sunt controlate de guvern din oblastele Donețk, Herson, Luhansk și Zaporijia; măsuri restrictive individuale (înghețarea activelor și restricții de călătorie) împotriva a numeroase persoane și entități, precum și măsuri diplomatice.

Începând cu 24 februarie 2022, UE a adoptat 14 pachete de sancțiuni fără precedent și de mare impact ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.

În concluziile sale din data de 27 iunie 2024, Consiliul European și-a reiterat sprijinul continuu pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și a reconfirmat angajamentul ferm al UE de a oferi în continuare sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic Ucrainei.

De asemenea, Consiliul European „a condamnat cu fermitate escaladarea recentă a ostilităților de către Rusia, în special intensificarea în continuare a atacurilor împotriva civililor și a infrastructurii civile și critice, mai ales în sectorul energetic”, potrivit comunicatului.