Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consiliul de Securitate al ONU…

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat planul lui Biden de încetare a focului în Fâșia Gaza. Rusia s-a abținut de la vot

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a votat luni propunerea prezentată de președintele Joe Biden pentru o încetare a focului între Israel și Hamas în Fâșia Gaza și a cerut militanților palestinieni să accepte acordul care vizează încheierea războiului, scrie Reuters.

Hamas a salutat adoptarea rezoluției întocmite de SUA și a transmis într-o declarație că este gata să coopereze cu mediatorii pentru implementarea principiilor planului „care sunt în concordanță cu cerințele poporului nostru și ale rezistenței”, conform Reuters.

Rusia s-a abținut de la votul ONU, în timp ce restul de 14 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluției care sprijină un plan de încetare a focului în trei faze, prezentat de Biden la 31 mai, pe care el a descris-o drept o inițiativă israeliană.

„Astăzi am votat pentru pace”, a spus ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în fața consiliului după vot.

Rezoluția salută noua propunere de încetare a focului, afirmă că Israelul a acceptat-o, solicită Hamas să fie de acord cu aceasta și „îndeamnă ambele părți să-și pună în aplicare pe deplin termenii, fără întârziere și fără condiție”.

Algeria, singurul membru arab al consiliului, a susținut rezoluția pentru că „poate reprezenta un pas înainte către o încetare a focului imediată și de durată”, a spus ambasadorul Algeriei la ONU, Amar Bendjama.

„Oferă o licărire de speranță palestinienilor”, a spus el. „Este timpul să oprim crima”.

Rezoluția intră, de asemenea, în detalii despre propunere și precizează că „dacă negocierile durează mai mult de șase săptămâni pentru prima etapă, încetarea focului va continua atâta timp cât negocierile vor continua”.

Cu toate acestea, nu conținea suficiente detalii pentru Moscova. Ambasadorul Rusiei la ONU Vassily Nebenzia a întrebat despre ce a fost de acord Israelul în mod specific și a spus că Consiliul de Securitate nu ar trebui să semneze acorduri cu „parametri vagi”.

„Nu am dorit să blocăm rezoluția pur și simplu pentru că, din câte înțelegem, este susținută de lumea arabă”, a spus Nebenzia în fața consiliului.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a fost prezent la vot, dar nu s-a adresat consiliului. În schimb, seniorul diplomat israelian al ONU Reut Shapir Ben Naftaly a declarat organismului că obiectivele Israelului în Gaza au fost întotdeauna clare.

„Israelul este angajat în aceste obiective – să elibereze toți ostaticii, să distrugă capacitățile militare și de guvernare ale Hamas și să se asigure că Gaza nu reprezintă o amenințare pentru Israel în viitor”, a spus ea. „Hamas este cel care împiedică încheierea acestui război. Hamas și numai Hamas”.

În martie, Consiliul a cerut o încetare imediată a focului și eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas.

De luni de zile, negociatorii din SUA, Egipt și Qatar încearcă să medieze o încetare a focului. Hamas spune că dorește încheierea permanentă a războiului din Fâșia Gaza și retragerea israeliană din enclava de 2,3 milioane de oameni.

Israelul ripostează împotriva Hamas, care guvernează Gaza, în urma unui atac din 7 octombrie al militanților săi. Peste 1200 de persoane au fost ucise și peste 250 au fost luate ostatici de Hamas pe 7 octombrie, potrivit bilanţurilor israeliene. Se crede că peste 100 de ostatici sunt captivi în Gaza. Israelul a lansat un atac aerian, terestre și maritim asupra teritoriului palestinian, ucigând peste 37.000 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare din Gaza.