Comunitatea Run Pink Moldova: „Autoexaminarea sânilor trebuie să devină parte din rutina lunară pentru fiecare femeie”
În R. Moldova, comunitatea Run Pink Moldova se alătură, încă din 2016, efortului global de sensibilizare cu privire la cancerul de sân și se implică în eforturi de educație și informare, punând accent pe identificarea timpurie a bolii. Observația membrilor comunității respective printre care se numără și supraviețuitoarele de cancer, este că se cunoaște foarte puțin despre această maladie și că există asocierea „cancer=moarte”, „ceea ce nu corespunde realității: rata de supraviețuire conform datelor statistice pentru SUA este de circa 90% (rata calculată pentru 5 ani)”.
Adriana Rotaru, fondatoarea comunității, a observat o tendință în rândul populației de la noi din țară –
„depistarea unui nodul creează panică, ceea ce duce persoana într-o extremă – acea în care femeia este paralizată psihologic și, în loc să meargă la o consultație, sau să creeze deprinderi de menținere a glandei mamare sănătoase, pur și simplu nu întreprinde nimic, ceea ce în schimb duce la agravarea situației și o stare pre-canceroasă devine, de fapt, un cancer avansat.”
Pentru a preveni cancerul mamar, se recomandă să ducem un mod de viață sănătos, iar acesta are loc inclusiv printr-o informare corectă despre factorii de risc care sporesc apariția cancerului. Așadar, comunitatea „Run Pink” a selectat 9 factori de risc pe care să-i luați în considerație:
Sfatul celor care au trecut prin cancer este ca fiecare femeie (dar și bărbat) să dezvolte o rutină în ceea ce privește grija față de sâni, care să fie atât de firească precum spălatul pe dinți:
Dorina Baltag, ambasadoarea comunității Run Pink Moldova, o supraviețuitoare a cancerului Hodgkins Lymphoma, a reușit să identifice chisturi în sânii săi datorită exercițiului lunar de auto-examinare a sânilor, ceea ce a ajutat-o, anul trecut, să suprindă glandele mamare într-o stare mai puțin sănătoasă și să întreprindă măsuri de profilaxie pentru a evita avansarea situației sale într-un cancer mamar. Mesajul Dorinei pentru toată lumea este:
„pentru fiecare femeie autoexaminarea sânilor trebuie să devină parte din rutina lunară: aceasta este cea mai rapidă metodă de depistare a afecțiunilor sânului și durează doar 5 minute pe lună.”
Iar comunitatea Run Pink Moldova explică, grafic, în fiecare an, cum se examinează corect auto-palparea sânilor.
Larisa Dubceac, membru activ al comunității, participantă la Tabăra de Recuperare Run Pink Retreat și supraviețuitoare a cancerului mamar reiterează necesitatea vizitelor de rutină la medic drept metodă de prevenție sau depistare timpurie a bolii.
„Viața ne este dată s-o trăim frumos, dar pentru asta e nevoie sa ne implicăm, să creștem încrederea în medici, să avem grijă de corp, să facem sport, să credem și să utilizăm rugăciunii către bunul Dumnezeu drept instrument meditativ, de relaxare, să dezvoltăm dragostea de sine și cei din jur.”
Tatiana Pranju, membră a comunității Run Pink Moldova, este și ea o portavoce a mesajului că există viață în cancer și după cancer, dar cel mai important este să fim informați și să ne educăm pentru a preveni cancerul mamar.
„Prevenția este cea mai bună protecție, iar adresarea timpurie la medic vă poate salva viața. În același timp această boală necesită de lucru cu un terapeut, pentru că pe lângă frica de moarte, în cancer ne-am învins fricile, gândurile negative, pesimismul. Iar pentru o viață mai calitativă, o sănătate mentală mai bună, putem să lucrăm cu un psiholog deja acum. Și desigur să mergem la controalele de rutină anual”.
Luna octombrie, denumită „Octombrie roz”, este una de conștientizare a cancerului de sân, în care multe organizații și grupuri de inițiativă se solidarizează cu scopul de a educa și informa despre cancerul de sân.
Mai multă informație poate fi găsită pe pagina de Facebook a comunității AICI și pe pagina de Instagram – AICI.