Principală  —  IMPORTANTE   —   Comuniștii și socialiștii, împotriva fuziunii…

Comuniștii și socialiștii, împotriva fuziunii spitalului „Toma Ciorbă” cu Dispensarul Republican Dermato-Venerologic. Ce solicită Înaltei Curți

Sursa foto: Vladimir Odnostalco/ Facebook

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au depus miercuri, 26 iunie, la Curtea Constituțională (CC) o sesizare pe marginea hotărârii Guvernului privind fuzionarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu Dispensarul Republican Dermato-Venerologic.

Comuniștii și socialiștii susțin că hotărârea guvernului ar veni „în contradicție cu siguranța sanitară”.

„În cazul dat, este vorba de două spitale de profil cu propriile laboratoare. Cum se va realiza fuziunea? Ministerul nu a prezentat informații în acest sens (…)”, se spune într-un comunicat al socialiștilor.

Pe 27 decembrie 2023, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prin care a decis reorganizarea instituției medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” prin fuziunea Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile. Potrivit autorilor proiectului de lege, în urma reorganizării instituțiilor medicale, se vor înregistra economii la capitolul cheltuieli administrative și anume ce țin de remunerarea muncii a personalului de conducere (director, vicedirectori) și a personalului administrativ (contabil șef, seful serviciului economic, etc.) de aproximativ 1500,0 mii lei.

Anterior, mai mulți angajați ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și ai Catedrelor de boli infecțioase ale USMF „Nicolae Testemițanu” au declarat în cadrul unei conferințe de presă că „o absorbție a două spitale publice este de neînțeles”. Medicii de la spitalul „Toma Ciorbă” au organizat câteva proteste în fața Guvernului.

De cealaltă parte, autoritățile din sănătate au spus că „nu se închide niciun spital”, ci se „comasează sub un management comun”.

Momeala de 2 ha din centrul Chișinăului și cronica „reorganizării” Spitalului „Toma Ciorbă”