Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comuniștii și-ar fi dorit organizarea…

Comuniștii și-ar fi dorit organizarea alegerilor prezidențiale după expirarea mandatului actualei președinte: CC a examinat o sesizare privind controlul constituționalității

Sursa: Diana Caraman/Facebook

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea a doi deputați comuniști privind termenul de organizare a alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova.

Autorii sesizării i-au solicitat Curții să verifice constituționalitatea textului „cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui” din Codul electoral, precum și a hotărârii Parlamentului din 16 mai 2024 cu privire la stabilirea datei alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. 

În opinia autorilor, alegerile prezidențiale pot fi organizate după data la care expiră mandatul de președinte și doar în limitele termenului stabilit expres de norma constituțională – „în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte”.

„Așadar, la adoptarea normei contestate, Parlamentul și-a depășit competențele constituționale și a instituit o perioadă mai mare, de până la cinci luni, pentru organizarea alegerilor Președintelui”, au susținut deputații Vladimir Voronin și Diana Caraman.

În analiza sa, Curtea a reținut că cadrul temporal din Constituție, la care autorii sesizării își raportează criticile, vizează alegerile prezidențiale organizate în cazul în care a intervenit vacanța acestei funcții, și nu în cazul expirării mandatului de 4 ani.

Curtea a observat că o practică a organizării alegerilor prezidențiale înainte de expirarea mandatului președintelui în exercițiu a fost acceptată și la scrutinul prezidențial din anul 2020. Deși mandatul de patru ani al președintelui ales în 2016 expira pe data de 23 decembrie 2020, alegerile unui nou președinte au avut loc în două tururi pe 1 și 15 noiembrie 2020, ambele tururi petrecute anterior datei la care expira mandatul predecesorului. Rezultatele alegerilor au fost confirmate prin hotărârea Curții Constituționale din 10 decembrie 2020, iar candidatul a cărui alegere a fost validată a depus jurământul pe data de 24 decembrie 2020 și la această dată a intrat în exercițiul funcției.

Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional vor avea loc în R. Moldova pe 20 octombrie 2024.

Treisprezece candidați la funcția de președinte al R. Moldova au intrat în cursa electorală. Aceștia au depus cereri de înregistrare a grupurilor de inițiativă până în ultima zi, 31 august, care au fost aprobate și au primit legitimații.