Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Susținerea parcursului european al Republicii…

Susținerea parcursului european al Republicii Moldova și experiența României în procesul de aderare la UE, discutate în cadrul vizitei la București a membrilor Comisiei politică externă și integrare europeană

Sursa foto: multimedia.parlament.md

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană s-au aflat, în perioada 17-18 iunie, la București, într-o vizită de lucru. Din delegația Parlamentului Republicii Moldova, condusă de președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, au mai făcut parte deputații Alina Dandara, Mihail Druță, Vitalie Jacot și Mariana Lucrețeanu, membri ai aceleiași Comisii, potrivit unui comunicat al Parlamentului.

Deputații s-au întâlnit cu președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, și cu vicepreședintele Senatului, Robert-Marius Cazanciuc. Oficialii au discutat despre continuarea dialogului aprofundat și consistent din ultimii ani, apreciind nivelul excelent al relațiilor de cooperare dintre România și Republica Moldova, inclusiv la nivel parlamentar.

De asemenea, delegația Parlamentului Republicii Moldova a avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean. Oficialul român a reiterat sprijinul României pentru autoritățile de la Chișinău în realizarea reformelor privind integrarea europeană și parcurgerea procesului de tranziție, care implică o serie de transformări politice, economice şi sociale necesare aderării la Uniunea Europeană.

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova au mai discutat cu Rozália – Ibolya Biró, președinta Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților a Parlamentului României.

„Doar construind parteneriate pe dimensiunea parlamentară, printr-un dialog real, ne vom auzi nevoile și vom aduce răspuns și rezolvări la necesitățile cetățenilor pe care îi reprezentăm”, a accentuat, în cadrul discuțiilor, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru.

Potrivit comunicatului, subiectul referitor la amenințările și provocările regionale de securitate a fost discutat la întrevederea cu președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului României, Nicoleta Pauliuc.

Agenda vizitei a mai inclus întrevederi cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României, Adrian Câciu, și Daniela Grigore Gîtman, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Discuțiile au vizat oportunitatea de a prelua experiența României în avansarea parcursului european și implementarea fondurilor europene.

De asemenea, în cadrul vizitei, deputații de la Chișinău s-au întâlnit cu moldovenii stabiliți cu traiul la București și au discutat despre prioritățile de pe agenda Parlamentului, scrie în comunicat.