Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Ședință bilaterală a Șefului IGP…

Ședință bilaterală a Șefului IGP cu Secretarul General al INTERPOL: Un expert al Organizației va fi detașat la Chișinău

Sursa foto: poliția.md

Șeful Poliției R. Moldova, Viorel Cernăuțeanu a avut o ședință bilaterală în regim de videoconferință cu Secretarul General al INTERPOL, Jürgen Stock, în contextul informațiilor apărute în sursele media cu privire la schema de corupție ce țin de Notificările Roșii INTERPOL, se arată într-un comunicat vineri, 7 iunie.

Oficialii au abordat „circumstanțele relevate pe caz care vizează direct specificul activității atât a Inspectoratului General al Poliției al MAI, cât și Secretariatului General al INTERPOL, în ceea ce privește activitatea Biroului Național Central (BNC) INTERPOL Chișinău”.

Potrivit autorităților, ambii conducători și-au exprimat angajamentul de cooperare reciprocă și deschidere deplină în abordarea și monitorizarea activității BNC INTERPOL Chișinău, pentru neadmiterea potențialelor utilizări necorespunzătoare a sistemelor INTERPOL.

„Conștientizând necesitatea întreprinderii măsurilor de rigoare imediate, șeful IGP a solicitat Secretarului General al INTERPOL, Jürgen Stock detașarea unui expert în Moldova, pentru evaluarea activității BNC INTERPOL Chișinău care este responsabil de utilizarea bazelor de date și instrumentelor INTERPOL la nivel național. Inițiativa a fost salutată de către Secretarul General, fiind demarate aranjamentele necesare pentru detașarea unui expert al Organizației în misiune de lucru în Moldova.

Un alt pas important imediat întreprins a fost inițierea unei anchete de serviciu în vederea elucidării orice acțiuni ilegale admise de către angajații Poliției din cadrul  BNC INTERPOL Chișinău, manifestate prin presupusa implicare în scheme de corupție. Astfel, prin ordinul șefului IGP din 06.06.2024, toți angajații care erau vizați în procesul de urmărire penală au fost suspendați din funcție”, se menționează în comunicat.

Viorel Cernăuțeanu a asigurat că BNC INTERPOL Chișinău își continuă activitatea în regim obișnuit, asigurând schimbul de informații cu omologii din cele 196 țări membre ale INTERPOL, conform competenței funcționale.

Citește și: Șeful Biroului Interpol de la Chișinău și un fost ministru al Justiției, cercetați în dosarul schemei de corupție privind interferarea cu publicarea de către Interpol a notificărilor roșii

Citește: 30 de zile de arest preventiv pentru șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, vizat într-un dosar de corupție