Mai multe companii chineze au fost invitate să participe la licitația pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice din Republica Moldova
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut vineri, 7 iunie, o întrevedere cu reprezentanți a peste 20 de companii chineze, interesate de piața Republicii Moldova. Acestea desfășoară afaceri în domenii diverse, de la producere de tehnologii regenerabile, construcții și infrastructură, la soluții digitale, și au birouri regionale sau operațiuni în spațiul Europei de Sud-Est, se arată într-un comunicat.
În cadrul întrevederii, ministrul Energiei a menționat despre lansarea primelor licitații pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice cu capacitatea de 165 MW, invitând companiile interesate să participe la licitații. „Condițiile de participare la aceste licitații au fost elaborate de o manieră care să permită unui număr cât mai mare de companii să participe, astfel încât în urma competiției prețul să fie cât mai accesibil pentru consumatorul final. În acest sens, Republica Moldova este neutră din punct de vedere al tehnologiilor aplicate și nu va acorda preferințe sau tratamente specifice producători originari din diferite țări”.
„Suntem o țară mică, flexibilă și suntem rapizi, iar în inovare uneori viteza este mai importantă descât costurile. Vom aproba în curând legea privind spațiile de testare inovativă în domeniul energiei și salutăm prezența tuturor, invităm companiile chineze să inoveze în Republica Moldova, unde ar putea-o face mai rapid decât în alte părți”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Potrivit autorităților, „cercetarea și dezvoltarea noilor tehnologii este importantă în domeniul energetic, deoarece țintele ambițioase de decarbonizare pe care și le-a propus omenirea pentru a menține încălzirea globală sub 2 °C se bazează într-o mare măsură pe tehnologii care încă nici nu sunt pe piață”.
Reprezentanții companiilor chineze s-au arătat interesați de licitațiile privind regenerabilele, proiectele de infrastructură, eficiență energetică și construcții, dezvoltarea turismului și comercializarea produselor IT.
Discuțiile au atins și perspectivele de reconstrucție a Ucrainei și necesitățile investiționale majore, precum și cererea pentru companii care să deruleze lucrările.