Întâlniri esențiale la TIFF Chișinău
După o pauză de cinci ani, Chișinău a fost gazda unei noi ediții a Festivalului de Film TIFF în perioada 28 – 30 iunie. Un proiect satelit al celui mai important eveniment cinematografic din România, TIFF Chișinău a propus publicului un program important care a inclus proiecții de filme românești în premieră, evenimente speciale și întâlniri cu cineaști și actori de peste Prut. Peste 2500 de spectatori s-au bucurat de festival, ajuns la cea de-a patra ediție, finanțat de Guvernul României prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
Evenimentul s-a deschis cu proiecția filmului Libertate, care spune o poveste mai puțin cunoscută întâmplată în timpul Revoluției Române din 1989. La deschidere au participat regizorul Tudor Giurgiu, care este și fondatorul TIFF, actorul Iulian Postelnicu, care joacă unul dintre rolurile principale din Libertate, dar și oficialități precum Adrian Dupu (Secretar de Stat – Guvernul României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova), Andrei Chistol (Secretar de stat în Ministerul Culturii din Republica Moldova) și Valentina Iusuphodjaev (Directoare, Centrul Național al Cinematografiei Moldova).
De un succes extraordinar s-a bucurat și proiecția filmului Moromeții 3, ultima parte a trilogie fenomen bazată pe romanele lui Marin Preda. Publicul a avut ocazia să-l întâlnească pe regizorul Stere Gulea, dar și pe actorul Alex Călin, unul dintre protagoniștii poveștii. Aceștia au mulțumit spectatorilor pentru primirea călduroasă și au participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri.
La Chișinău au mai fost prezenți regizorii Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, care și-au prezentat cel mai nou film, Unde merg elefanții, o poveste emoționantă despre dragoste și prietenie, regizoarea debutantă Isabela Tent, autoarea documentarului Alice ON & OFF, regizorul Radu Potcoavă și actrița Cosmina Stratan care au prezentat filmul Băieții buni ajung în Rai, și actorii Rodica Lazăr și Claudiu Istodor, protagoniștii filmului Rusalka. Regizorul Cătălin Saizescu și actrița Georgiana Saizescu au participat la proiecția filmului Visul, iar tânărul actor Vladimir Țeca s-a întâlnit cu publicul după proiecția road movie-ului adolescentin Horia (r. Ana Maria Comănescu).
În program a fost inclus și un cine-concert de excepție: De haz, de necaz – patru scurtmetraje românești mute de la începutul secolului XX au fost acompaniate live de muzica compozitoarei și interpretei Simona Strungaru și a trompetistului jazz Sebastian Burneci.
TIFF Chișinău a avut loc la Cinema Odeon, Cineplex Loteanu, dar și în aer liber, la ArtCor, unde au fost proiectate mai multe calupuri de scurtmetraje.