Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Curaj, determinare și un mare…

Curaj, determinare și un mare vis: povestea Nataliei

Sursa: AO Dreptul de a fi

Natalia Cerga are 53 de ani, locuiește în Bălți și, în anul 2010, a fondat Asociația Obștească „Dreptul de a fi”. Organizația oferă sprijin pentru persoanele cu dizabilități din nordul țării.

„Ideea de a deschide o organizație care să susțină persoanele cu dizabilități a venit ca o nevoie din propria mea experiență de viață. Fiind mama a doi copii cu cerințe speciale, având și eu deficiențe de vedere, m-am confruntat cu numeroase dificultăți în accesarea serviciilor de care aveam nevoie. Astfel, mi-am dorit să ofer altor familii ajutorul pe care eu l-am căutat și l-am găsit cu atâta dificultate fiind mai departe de Chișinău.”

Acum 29 de ani, în urma unei reacții severe la un vaccin, fiica Nataliei a rămas imobilizată la pat. Această întâmplare a marcat semnificativ viața familiei lor. Fiul Nataliei este nevăzător și se confruntă cu dizabilități de auz, cu toate acestea, în fața tuturor dificultăților, Natalia nu a cedat. Ea a găsit puterea să lupte, atât pentru copiii ei, cât și pentru ceilalți oameni aflați în situația lor, care au nevoie de sprijin. Astfel, de-a lungul celor 14 ani ca administrator al Asociației „Dreptul de a fi”, gândește și realizează diferite proiecte comunitare, atrage donatori, implică voluntari și, prin acțiunile ei, dezvoltă paleta de servicii ce poate fi accesată gratuit de către copiii și adulții ce suferă de dizabilități.

O provocare personală transformată într-un proiect social

Asociația își dorește să construiască o societate incluzivă, în care persoanele cu dizabilități au aceleași drepturi și oportunități ca orice alt cetățean.

Beneficiarii sunt persoane cu dizabilități fizice, mintale, senzoriale și multiple, precum și familiile acestora. Aceștia includ copii cu vârste între 2 și 18 ani, adulți între 18 și 60 de ani, dar și persoane vârstnice, fiecare dintre ei având nevoi diferite de sprijin. Lunar, 48 de beneficiari frecventează  asociația, alte 15 persoane beneficiază de servicii la domiciliu.

Printre principalele provocări cu care se confruntă aceștia se numără: accesibilitatea limitată a infrastructurii, izolarea socială, dificultățile educaționale și profesionale, resurse insuficiente pentru a achiziționa dispozitivele de asistență esențiale pentru o viață mai ușoară.

Pentru a depăși aceste obstacole, Asociația oferă o gamă largă de servicii, inclusiv terapii de recuperare, activități educaționale și recreative, dispozitive de asistență specializate și consultanță juridică gratuită. 

Cel mai mare vis al Nataliei și echipei de voluntari din Asociație este inaugurarea Centrului de resurse „Mugurul Speranței”

Marcată de dificultatea de a găsi servicii de reabilitare pentru propriii copii, în 2018, Natalia a început construcția centrului „Mugurul Speranței”.

„A fost visul meu să deschid un centru de resurse pentru persoanele cu dizabilități de la Bălți, dar și din tot nordul țării. De aceea, atunci când am găsit spațiul potrivit, am hotărât să vând apartamentul propriu pentru a acoperi toate cheltuielile necesare”, spune Natalia.

După achiziția spațiului, multe dintre costurile de amenajare, dar și de funcționare ale Centrului sunt suportate chiar de Natalia și familia ei. Cu generozitate, ea, lunar, achită din banii personali un credit luat acum câțiva ani pentru a face acest dar comunității. Nu se plânge niciodată, dar e motivată să bată la cât mai multe uși pentru a găsi resurse să-și îndeplinească visul.

În prezent, Centrul a fost construit și activează, dar necesită încă investiții semnificative pentru amenajare. Natalia își dorește ca acest Centru să ofere un spectru mai larg de servicii sociale, unde persoanele cu dizabilități vor putea beneficia de asistență socială, psihologică și profesională, având la dispoziție un mediu în care își pot dezvolta talentele și pot participa la activități educaționale și recreative.

Dacă vreți să susțineți construcția sau beneficiarii acestui centru, contactați echipa AO „Dreptul de a fi”. Pagina Asociației: https://www.facebook.com/dreptuldeafi 

Istoria a fost realizată în cadrul campaniei „Săptămâna Națională a Bunătății”, ediția 4, desfășurată de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).