Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Au demarat lucrările la primul…

Au demarat lucrările la primul Centru din R. Moldova destinat copiilor ce au avut de suferit de pe urma abuzului sexual

Au început lucrările de renovare a încăperilor destinate Centrului de tip Barnahus de la Bălți, de serviciile căruia vor beneficia anual peste 100 de copii din raioanele de nord ale țării. Centrul, care este primul de acest fel în R. Moldova, va asista copiii care au avut de suferit de pe urma abuzului sexual, violenței în familie, traficului de persoane sau altor tipuri de infracțiuni grave.

Aceasta urmează să asigure, sub același acoperiș, proceduri penale prietenoase copilului, dar și asistență psihologică, medicală, socială și juridică. Autoritățile susțin că practicile pe care se va baza Centrul vor exclude din start riscul ca victima să interacționeze cu agresorul, pentru cazurile în care acesta nu este arestat sau reținut.

Centrul va dispune de încăperi special amenajate pentru audierea copiilor (dotate cu mijloace de înregistrare audiovizuală), cabinete pentru examinarea medicală și medico-legală a copiilor, dar și pentru consiliere psihologică.

Toate încăperile vor fi amenajate de o manieră prietenoasă copiilor, în instituție urmând să existe și spații de așteptare pentru copii de diferite vârste.. Renovarea și echiparea Centrului se realizează cu sprijinul financiar al mai multor organizații internaționale donatoare, cum sunt World Childhood Foundation și OAK Foundation. Resursele acumulate până la această etapă sunt insuficiente, de aceea campania de colectare de fonduri continuă.

În cadrul unui parteneriat între Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Ministerul Sănătăți,  Muncii și Protecției Sociale și Consiliul Municipal Bălți, pentru amplasarea Centrului regional, autoritățile locale de la Bălți au oferit, un spațiu cu o suprafață de circa 200 de metri pătrați.

Centrul regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor este instituit în baza Regulamentului-cadru și a Standardelor minime de calitate, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 708/2019, iar primul centru, în municipiul Bălți, se planifică să fie deschis până la sfârșitul anului 2020. Pe viitor, instituții similare vor fi deschise la Chișinău și Cahul.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, în 2019 au fost înregistrate 333 de infracțiuni cu caracter sexual cu implicarea copiilor, 34 de cauze penale – pentru trafic de copii, alte 47 de cauze cu implicarea copiilor se referă la violența în familie.