Principală  —  IMPORTANTE   —   Compensații: astăzi este ULTIMA zi…

Compensații: astăzi este ULTIMA zi pentru a depune cererile pentru a primi „Ajutor la contor”

Foto: IStock

Joi, 28 noiembrie, este ultima zi în care consumatorii casnici pot depune cereri pe platforma compensatii.gov.md pentru a putea beneficia de compensații la energie în sezonul rece 2024-2025. Cererea poate fi completată online sau la asistentul social, indiferent dacă solicitantul s-a înregistrat sau nu în sistem anul trecut.

Pe perioada sezonului rece, cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare. 

Compensația variază pentru fiecare gospodărie în funcție de venituri, numărul de persoane care locuiesc împreună, statutul acestora (persoană cu dizabilitate severă, copil, pensionar, student cu frecvența la zi, șomer) și tipul sursei principale de încălzire a locuinței.

Consumatorii eligibili pot beneficia de compensații dacă încălzesc gospodăria pe bază de gaze naturale, energie termică, energie electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).

Pentru a beneficia de compensația la energie, compensațiile trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • ați plătit pentru încălzire, în medie, echivalentul a mai puțin de 350m3 de gaze naturale pe lună în sezonul precedent.
  • valoarea cumulată a cotelor-părți din imobile ale membrilor gospodăriei nu depășește 2.5 milioane de lei;
  • venitul cumulat din dividendele membrilor gospodăriei pentru anul 2023 este mai mic de 300 000 de lei;
  • ați locuit pe teritoriul Republicii Moldova minim 8 luni în ultimele 12 luni, la fel și toți locatarii incluși în cerere.

Cum pot primi banii?

Compensația poată fi primită prin următoarele modalități:

  • pe contul bancar la care este atașat cardul social (dacă sunteți sau ați fost beneficiar al altor plăți sociale de la Casa Națională de Asigurări Sociale, cum ar fi pensia, indemnizația de maternitate sau pentru îngrijirea copilului etc);
  • pe contul bancar personal (dacă la completarea cererii ați indicat această opțiune și codul IBAN al contului);
  • la orice oficiu poștal din Republica Moldova (dacă nu aveți card social și dacă nu ați indicat un cont bancar).

Persoanele care nu au acces la internet sau întâmpină dificultăți la înregistrarea pe platformă pot completa cererea cu ajutorul asistenților sociali sau ai specialiștilor centrelor unificate de prestare a serviciilor (CUPS). În localitățile cu număr mare de solicitanți vor fi disponibile echipe mobile care să ajute la înregistrarea cetățenilor. Pentru întrebări legate de procesul de înregistrare este disponibil numărul gratuit al centrului de apel 0 8000 5000 (luni-vineri de la 08:00 la 18:00 și sâmbătă de la 10:00 la 16:00).  

Cetățenii sunt încurajați să fie prudenți la posibilele situații de escrocherie, și să nu ofere date personale și financiare în răspuns la apeluri și mesaje nesolicitate. Pentru siguranța beneficiarilor, comunicarea datelor confidențiale se realizează exclusiv pe platforma oficială compensatii.gov.md sau la asistentul social din localitate.

În sezonul 2023-2024, peste 750 de mii de gospodării au beneficiat de compensații, dintre care aproape o treime se încălzesc pe bază de lemne. Mai bine de jumătate dintre gospodăriile beneficiare s-au înregistrat în sistem cu ajutorul registratorilor. În sezonul rece precedent, programul a beneficiat de sprijin financiar din partea Italiei, Suediei și Cehiei.

Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice a fost creat în 2022 de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Uniunii Europene, al Slovaciei și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). De la lansarea sa, acesta a oferit compensații pe factură pentru aproape 900.000 de gospodării – în jur de 75% din totalul Moldovei. Conform evaluării PNUDa impactului Fondului, compensațiile au redus nivelul sărăciei energetice cu 43% și au avut cel mai mare impact asupra familiilor cele mai vulnerabile.

PNUD, Italia și alți parteneri de dezvoltare continuă să ofere sprijin și în sezonul rece 2024-2025 pentru asigurarea funcționării Fondului pentru reducerea vulnerabilității energetice și a unității sale de sprijin, modernizarea sistemului informatic, precum și pentru activitatea centrului de apel.