COMPARAȚIE Salariile judecătorilor din R. Moldova vs. cele ale magistraților din alte state membre ale Consiliului Europei
Judecătorii din R. Moldova au cele mai mici salarii dintre toate statele membre ale Consiliului Europei. Salarii apropiate, dar mai mari decât cele din țara noastră, ridică judecătorii din Macedonia, Turcia și Albania. Cei mai bine plătiți sunt judecătorii care activează în Elveția, Scoția, Danemarca, Irlanda și Irlanda de Nord.
Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ) a Consiliului Europei a publicat, la mijlocul lunii octombrie, raportul de evaluare a sistemelor judiciare europene. Raportul se bazează pe datele din 2022 și se referă la 44 de state membre ale Consiliului Europei, precum și la două state observatoare la CEPEJ, Israel și Maroc.
Conform raportului, bazat pe datele din anul 2022, la începutul carierei sale, un judecător al unei judecătorii din R. Moldova are un salariu anual mediu brut de 12.453 de euro, echivalentul a 237.453 de lei, iar un judecător al Curții Supreme de Justiție primește un salariu anual mediu brut de 19.270 de euro, echivalentul a 367.440 de lei. Suma reprezintă o cincime dintr-un salariu pe mediana statelor membre ale Consiliului Europei, care ajunge la 100 de mii 367 de euro, echivalentul a 1 million 913 de mii de lei.
În medie, salariul brut al judecătorilor din spațiul european, la începutul carierei, este de 2,5 ori mai mare decât salariul mediu național din țările evaluate.
Cinci țări cu cele mai mari salarii ale judecătorilor
Conform datelor din raport, țările membre ale Consiliului Europei cu cele mai înalte salarii pentru judecători sunt Elveția, Scoția, Danemarca, Irlanda și Irlanda de Nord.
Analizele efectuate de CEPEJ se bazează pe doi indicatori: în primul rând, remunerația unui judecător la începutul carierei și, în al doilea rând, remunerația la nivelul instanței judecătorești supreme, care constituie vârful ierarhiei judiciare sau ultima instanţă. În unele sisteme, salariile judecătorilor nu depind de funcția ocupată (prima instanță sau cea mai înaltă instanță), ci mai degrabă de vechime în muncă (adică, numărul de ani de serviciu), cum ar fi în Finlanda.
În Elveția un judecător aflat la începutul carierei primește un salariu mediu brut de 159 mii 200 euro și de 356 de mii de euro fiind la Curtea Supremă. La începutul carierei în Scoția judecătorii au un salariu mediu brut de 166 de mii 195 de euro, iar la Curtea Supremă aceștia primesc 254 de mii 813 euro. Salariul mediu brut al unui judecător aflat la începutul carierei în Danemarca ajunge la 140 de mii 244 de euro. Fiind angajat la Curtea Supremă, judecătorii pot primi un salariu mediu brut de 261 de mii 648 de euro. Judecătorii aflați la începutul carierei în Irlanda pot primi un salariu mediu brut de 139 de mii 917 euro, iar la nivelul Curții Supreme, 257 de mii 872 euro. În Irlanda de Nord, judecătorii aflați la începutul carierei pot avea un salariu mediu brut de 137 de mii 739 de euro, iar la nivelul Curții Supreme de 263 de mii 572 euro.
Cine are cele mai mici salarii?
R. Moldova se află pe ultimul loc după nivelul de salarizare al judecătorilor din cele 44 de state membre ale Consiliului Europei și a celor două țări observatoare, Israel și Maroc. Printre statele care se află cel mai aproape de R. Moldova după nivelul de salarizare al judecătorilor este Macedonia, cu salarii de 19 mii 170 de euro la începutul carierei și de 27 mii 23 de euro la nivelul Curții Supreme. Un alt stat apropiat în clasament este Turcia, cu salarii de 16 mii 79 de euro și 29 mii 370 de euro, la începutul carierei și la nivelul Curții Supreme, respectiv. Un alt stat aflat la coada clasamentului este Albania. Judecătorii din această țară au salarii anuale la începutul carierei profesionale de 25 mii 304 euro, iar la nivelul superior de 32 de mii 420 euro.
„Raportul oferă profiluri de țară pentru fiecare stat membru al Consiliului Europei, în care poate fi găsită informația despre durata examinării și rezolvării unei cauze civile, penale și administrative, precum și informații despre salariile judecătorilor și procurorilor, accesul la justiție, bugetul alocat sistemului de justiție sau modul în care sunt aplicate tehnologiile informațiilor și comunicațiilor. Raportul oferă o perspectivă și asupra echilibrului de gen în justiție, evaluând numărul de femei în funcții de judecător, procuror, șef de instanță sau procuratură”, scrie Oficiul Consiliului Europei la Chișinău.
Lipsa de cadre
Legislația națională prevede 504 posturi de judecător în toate instanțele judecătorești din R. Moldova (inclusiv pentru instanțele judecătorești din stânga Nistrului). Roman Omarov, șeful serviciului comunicare și protocol al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a declarat pentru ZdG că numărul judecătorilor din sistem este de 390, însă numărul efectiv al judecătorilor care activează este mai mic, unii dintre aceștia fiind detașați sau în concediu.
Salariile judecătorilor și procurorilor care au promovat evaluarea externă au crescut în medie cu 40%, ceea ce în cifre reale ar reprezenta peste 32 de mii de lei lunar sau un salariu anual de circa 19.630 de euro. Salariile judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) și ale membrilor CSM, care au promovat evaluarea externă, constituie circa 44 de mii de lei lunar (anual circa 27 de mii de euro), iar ale judecătorilor Curţii Constituţionale – circa 49 de mii de lei (anual circa 30 de mii de euro).
„Acest articol a fost elaborat cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui articol este responsabilitatea Asociației Media Guard și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.”