Compania olandeză Vitol ar urma să livreze mâine R. Moldova un milion de metri cubi de gaze naturale
Compania olandeză Vitol ar urma să livreze mâine R. Moldova un milion de metri cubi de gaze naturale. Informația a fost oferită Ziarului de Gardă de către directorul Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac.
Vitol a câștigat tenderul pentru furnizarea gazelor naturale Republicii Moldova. Compania olandeză Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat tenderul lansat de Energocom. Asta înseamnă că, potrivit contractului, pe parcursul zilei de mâine va livra un milion de metri cub de gaze naturale Republicii Moldova, susține directorul APP.
Reprezentanții Guvernului au anunțat că luni, 25 octombrie curent, a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Viceprim-ministrul, Andrei Spînu, susținea că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat.
Potrivit Guvernului, aceasta este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria R. Moldova. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale. DETALII.
Pe 22 octombrie în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat Proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale.
La 23 octombrie curent, după vizita de la Moscova, în legătură cu semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale cu gigantul de gaze „Gazprom”, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că oferta propusă în acest moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Spînu afirmă că prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz.