Principală  —  Ştiri   —   Compania de pază și protecție…

Compania de pază și protecție Bercut „torturează persoane în spațiul public”? Reacția Avocatului Poporului

Foto: ombudsman.md

În ultima perioadă, în spațiul public au fost plasate mai multe videoclipuri ce conțin imagini cu „acte de tortură” din partea agenților Companiei particulare de pază și protecție „Bercut-Grup SRL” față de mai multe persoane, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului. În acest context, Ombudsmanul, Ceslav Panico, „condamnă ferm orice acțiune admisă de agenții publici sau particulari ce pot constitui acte de tortură/ rele tratamente”. Potrivit acestuia, pe cazuri urmează să fie inițiate anchete penale.

Potrivit informațiilor comunicate Avocatului Poporului de către Inspectoratul General al Poliției (IGP) și „Bercut-Grup SRL” în două dintre cazurile de abuz fizic a fost deja dispusă urmărire penală, iar în primul caz, agentul particular ar fi fost demis din funcție, în timp ce compania și-a cerut scuze publice, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Conform informațiilor din comunicat, mai jos sunt menționate cazurile în care angajații companiei de pază și protecție Bercut ar fi maltratat mai multe persoane:

  • 13 iulie 2024 (sau câteva luni în urmă), un agent „Bercut” agresează fizic o persoană vulnerabilă cu o bucată de salam peste față, în cap, și aplicându-i ștampile pe frunte, inclusiv injurându-l pentru o faptă presupus comisă, cu intenție și în scop de pedeapsă. Fapta de tortură a avut loc în preajma unui centru comercial, în municipiul Chișinău (secvențe plasate pe portalul PULSMEDIA, la 13/06/2024)[1].

  • 4 august 2024, 2 agenți „Bercut” aplică mai multe lovituri puternice nejustificate față de 2 tineri aparent aflați într-o stare de ebrietate, în spațiul public, în preajma unei terase din cartierul Telecentru, mun. Chișinău pe timp de noapte. Urmare a loviturilor puternice, ambele victime au căzut la sol, fără cunoștință. Din imaginile video se observă că tinerii ar fi injurat agenții pazei particulare, iar aceștia pentru a-și manifesta superioritatea și ai pedepsi/ disciplina au aplicat dur lovituri în zonele roșii (interzise) a corpului tinerilor (secvențe plasate pe portalul ȘTIRI.MD[2]). Mai mult, acțiunile abuzive ale agenților companiei particulare au avut loc în fața agenților de poliție, care nu ar fi intervenit profesionist pentru a curma actele de rele tratamente ale agenților „Bercut”.

  • 26 august 20242 agenți „Bercut” agresează un tânăr într-o stație PECO de pe strada Alexandru cel Bun 2 din orașul Ialoveni în încercarea eșuată (neprofesionistă) de a-l imobiliza și încătușa, aparent pentru că acesta ar fi fost agresiv cu primii. Ambii au acționat neconform Legii cu privire aplicarea forței fizice, disproporționat și în exces, prin doborârea dură la sol, târârea pe asfalt, aplicarea mai multor lovituri puternice în zona roșie a corpului, bruscarea de brațe în sensul opus, cauzându-i suferințe nejustificate victimei. Din imagini, se observă că agenții companiei particulare, după ce au încătușat tânărul, îl lasă în voie liberă, fără al reține/ preda organelor de poliție, ceea ce arată că ambii agenți au acționat cu intenție directă în scop de pedeapsă/ manifestare de superioritate față de tânărul care ar fi refuzat să se supună cerințelor acestora/ sau injuria lor (secvențe plasate pe portalul PULSMEDIA, la 09/09/2024) [3]

Ombudsmanul, Ceslav Panico, „condamnă ferm orice acțiune admisă de agenții publici sau particulari ce pot constitui acte de tortură și rele tratamente”.

„Reamintim că, aplicarea forței fizice, a mijloacelor speciale în exces, maltratarea în scop de pedeapsă, intimidare sau prin obligarea de recunoaștere a vinei de către victimă din partea reprezentanților instituțiilor de forță publice sau particulare; în scop de pedeapsă, de manifestare a superiorității; de intimidare sau de exercitare a presiunilor – SUNT INTERZISE și sunt condamnabile de art.166/ 1 Codul penal al Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

Avocatul Poporului scrie că va cere să fie inițiată o investigație pe aceste cazuri și că va „monitoriza îndeaproape mersul anchetei penale și finalitatea tuturor cazurilor individuale”.

Ombudsmanul îndeamnă administratorul SRL „Bercut-Grup” și agenților particulari să „înceteze imediat orice formă de abuz față de persoanele fizice, exercitându-și misiunea de pază și protecție specificată în autorizarea eliberată de IGP în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare și atitudinii demne față de orice persoană”.

În același timp, Ombudsmanul se adresează către IGP și INSP să efectueze „controale inopinate asupra activității SRL „Bercut-Grup” privind neadmiterea abuzurilor în misiunile acestora de asigurare a ordinii publice, și dacă este cazul să suspende/ ridice autorizația de activitate, până la înlăturarea tuturor neajunsurilor”.