Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Compania aeriană Boeing și-a recunoscut…

Compania aeriană Boeing și-a recunoscut vinovăția, în legătură cu cele două accidente mortale din 2018 și 2019, ce au implicat modelul 737 Max

Sursa: Der Spiegel

Compania aeriană Boeing și-a recunoscut vinovăția, în legătură cu cele două accidente mortale din 2018 și 2019, ce au implicat modelul 737 Max. Compania va fi pusă sub probațiune, ceea ce înseamnă că un tribunal din Texas va numi un monitor independent de conformitate care se va asigura că măsurile de siguranță sunt aplicate și respectate. Ca parte a înțelegerii, compania va plăti o amendă de jumătate de miliard de dolari, va investi încă pe atât în procedurile de siguranță și va fi pusă sub supraveghere federală, scrie Biziday.ro.

Acuzațiile pe care le recunoaște Boeing se referă la un complot pentru fraudarea guvernului federal, după o altă înțelegere, din 2021, în care s-a angajat să îmbunătățească normele de calitate și siguranță a aeronavelor sale, ca urmare a prăbușirii a două aeronave, în Indonezia și în Etiopa, în 2018 și 2019.

Boieng recunoaște acum că nu a făcut acest lucru, se obligă să plătească o amendă de 487,2 milioane de dolari (maximul permis de lege) și să investească încă cel puțin 455 de milioane de dolari, în următorii trei ani, pentru a-și consolida programele de conformitate și siguranță.

Compania va fi pusă sub probațiune, ceea ce înseamnă că un tribunal din Texas va numi un monitor independent de conformitate care se va asigura că măsurile de siguranță sunt aplicate și respectate, prezentând rapoarte anuale guvernului federal. Consiliul de administrație al companiei va trebui, de asemenea, să se întâlnească cu familiile celor 346 de victime ale celor două accidente. Într-un document separat, familiile au spus că vor obiecta față de înțelegere, care face prea multe concesii Boieng. Compania a plătit deja 500 de milioane de dolari familiilor victimelor și 243 de milioane de dolari amenzi, ca urmare a acordului din 2021.

Decizia Boeing de a-și recunoaște vinovăția nu oferă imunitate penală niciunuia dintre angajații sau directorii săi, iar investigațiile legate de incidentele mai recente, inclusiv cel din ianuarie acest an, când o aeronavă a Alaska Airlines a pierdut o ușă, vor continua.

Pe lângă amenzile și despăgubirile către familiile victimelor, Boeing a plătit peste 1,7 miliarde de dolari clienților săi care nu au mai primit modelele 737 Max comandate, din cauza unei interdicții globale care a durat 20 de luni pentru acest model.