Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Comitetul Director al Proiectului EU4SECURITY…

Comitetul Director al Proiectului EU4SECURITY Moldova s-a întrunit în prima ședință

Sursa: MAI

Astăzi a avut loc prima ședință a Comitetului Director al Proiectului EU4SECURITY Moldova, desfășurată pentru a prezenta stadiul actual al proiectului. În cadrul întâlnirii, s-au discutat problemele legate de riscuri și măsurile de atenuare a acestora, elementele importante ale perioadei de lansare, modificările propuse și activitățile planificate, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Proiectul își propune să contribuie la consolidarea capacităților operaționale ale angajaților structurilor de forță din R. Moldova și la îmbunătățirea serviciilor publice în domeniul securității. Grupul țintă al acestuia sunt funcționarii din instituțiile sistemului afacerilor interne, inclusiv instituțiile de formare, Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General al Carabinierilor și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

În deschiderea ședinței, Daniella Misail-Nichitin, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, a menționat relevanța proiectului care vine să răspundă necesităților care derivă din Strategia de dezvoltare a domeniului afacerilor interne.

La rândul său, Magdalena Mueller-Uri, șefa Secției Cooperare din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a reconfirmat angajamentul ferm al Uniunii Europene în eforturile țării noastre de aderare la UE. „Comisia Europeană a anunțat câteva zile în urmă că Republica Moldova a îndeplinit condițiile pentru începerea negocierilor pentru aderare. Vă asigurăm de sprijinul nostru continuu în acest proces, care presupune multă muncă și dedicație”.

Printre componentele proiectului se regăsește ridicarea nivelului de profesionalism și eficiență în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin activități de dezvoltare profesională continuă. „Scopul nostru comun este de a investi în cea mai importantă resursă, și anume în capitalul uman, astfel încât să dezvoltăm abilitățile angajaților pentru a asigura o activitate aliniată la standardele europene și pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor noștri”, a menționat secretarul de stat, Daniella Misail-Nichitin.

Celelalte componente ale proiectului vizează dotarea Inspectoratului General al Poliției cu infrastructura, instrumentele și resursele necesare pentru a înființa un laborator de ultimă generație pentru combaterea criminalității informatice; consolidarea capacităților punctului focal național pentru arme de foc, precum și oferirea expertizei strategice Ministerului Afacerilor Interne pentru abordarea eficientă a acțiunilor incluse în rapoartele privind extinderea UE.

Proiectul EU4SECURITY Moldova este implementat de CEPOL – Agenția Uniunii Europene pentru formarea în domeniul aplicării legii, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.