Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Comitetul Consultativ Independent Anticorupție a…

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție a publicat un nou raport. Curățarea de corupție: Recomandări pentru întreprinderile din Moldova deținute de stat

Sursa: CCIA

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) a lansat joi, 14 noiembrie, cel de-al patrulea raport, intitulat „Curățarea de corupție: Recomandări pentru întreprinderile din Moldova deținute de stat”. Acest raport are scopul de a îmbunătăți transparența și de a reduce corupția în întreprinderile deținute de stat din R. Moldova, conform unui comunicat CCIA.

Raportul „Curățarea de corupție: Recomandări pentru întreprinderile din Moldova deținute de stat” analizează lacunele în legislație și în reglementări, precum și alte aspecte care favorizează fraude, risipa și abuzuri în cadrul companiilor deținute de stat. Acesta propune o serie de recomandări pentru consolidarea luptei împotriva corupției prin modificarea structurii de administrare în aceste întreprinderi.

Raportul evidențiază, de asemenea, necesitatea unor îmbunătățiri structurale în cadrul cărora activează întreprinderile deținute de stat. Printre recomandările cheie se numără: numiri pe bază de merit a liderilor independenți, motivați și integri în calitate de membri ai consiliilor și conducerii întreprinderilor deținute de stat; protecții mai sigure pentru avertizorii de integritate care depistează corupția; și reforma legislației privind achizițiile publice pentru asigurarea corectitudinii și transparenței în procesele de licitație și ofertare

Potrivit CCIA, întreprinderile deținute de stat activează în sectoare critice pentru economia R. Moldova, precum sectorul energetic, transportul și telecomunicații, de aceea raportul subliniază importanța reducerii interferenței politice și asigurării unei funcționări eficiente, transparente și competitive cu sectorul privat. Consolidarea administrării întreprinderilor deținute de stat ar urma să contribuie nu doar la stabilitatea economică a R. Moldova, dar și la atragerea investițiilor străine din partea investitorilor integri. 

„Pentru ca R. Moldova să poată combate cu succes corupția și să construiască o economie puternică și competitivă, este esențial ca întreprinderile deținute de stat să corespundă standardelor înalte de integritate și să fie conduse de profesioniști. Aceasta presupune asigurarea unei funcționări transparente, meritocratice și fără interferențe politice. Recomandările din acest raport oferă un ghid clar pentru îmbunătățirea administrării și reducerea riscurilor de corupție în întreprinderile deținute de stat, iar noi îndemnăm autoritățile competente, guvernul, instituțiile de profil și alți actorii relevanți să acorde prioritate acestor reforme”, a declarat în cadrul evenimentului, James Wasserstrom, copreședinte al CCIA.

Eforturile R. Moldova de a adera la UE au adus în prim-plan reformele anticorupție, Comisia Europeană subliniind necesitatea transparenței și a unei integrități instituționale mai puternice. În ultimii ani au fost inițiate reforme legislative, dar raportul CCIA semnalează provocările care mai persistă, inclusiv aplicarea inconsecventă a legilor, influențele politice și controalele interne insuficiente, din cauza cărora întreprinderile deținute de stat rămân vulnerabile în fața corupției.

„Raportul subliniază, de asemenea, provocările cu care se confruntă Agenția Proprietăți Publice (APP), care joacă un rol cheie în gestionarea întreprinderilor deținute de stat. Se recomandă consolidarea independenței agenției și definitivarea responsabilităților de supraveghere pentru a le alinia mai bine necesităților de administrare ale întreprinderilor deținute de stat. Funcționarii publici nu ar trebui să participe în administrarea companiilor pe care le reglementează. Raportul solicită crearea unui cadru mai armonizat și transparent pentru gestionarea activelor de stat, cu delimitări mai clare a funcțiilor atribuite ministerelor de profil și APP”, se mai arată în comunicatul de presă.

CCIA este o structură independentă formată din experți internaționali și naționali, înființată în iunie 2021, prin decret prezidențial. CCIA are misiunea de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție. Comitetul analizează informații din surse sigure și elaborează rapoarte în care oferă recomandări de optimizare a eficienței eforturilor anticorupție din țară.