Comisia Pre-Vetting îl audiază repetat pe judecătorul Alexei Paniș
Judecătorul Alexei Paniș este audiat, din nou, de Comisia Pre-Vetting, vineri, 7 iunie, el fiind candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Paniș afirmă în mediul online că reprezentanții Comisiei Pre-Vetting nu ar executa corect procedura de audiere a acestuia.
Alexei Paniș, candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost audiat de Comisia Pre-Vetting la 13 ianuarie 2023, dar nu a trecut evaluarea externă. Paniș a considerat că decizia Comisiei în privința sa era „ilegală şi a fost influențată de factori politici” și a contestat-o în instanța de judecată.
Completul de judecată special a considerat atunci că Comisia de evaluare „nejustificat” a constatat „dubii serioase” în legătură cu sursa de mijloace bănești pentru împrumutul de 300 de mii de lei și cardul salarial al tatălui candidatului.
„Această concluzie s-a bazat izolat doar pe actul de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate la 8 septembrie 2021, prin care s-a constatat că în perioada anilor 2012-2020 diferența dintre averea dobândită de părinții candidatului Alexei Paniș și veniturile acestora a fost de 1 928 091 de lei”, menționa Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
Ulterior, la data de 16 aprilie 2024, Alexei Paniș a fost audiat public pentru a doua oară, iar în urma audierilor s-a stabilit de către Comisie să fie audiat a treia oară, la data de 3 iunie, audiere care a fost anulată ulterior.
În contextul în care Alexei Paniș urma să fie audiat de Comisia Pre-Vetting la data de 7 iunie, acesta afirmă că Comisia i-ar fi transmis informații suplimentare, joi – 6 iunie, cu o zi înainte de audiere.
Paniș s-a arătat indignat de acest fapt pe rețelele de socializare: „Flăcăi eu nu renunț. (…) Cu doar 24 de ore până la audierea publică, Comisia de evaluare, cică independentă, îmi expediază materiale suplimentare acumulate de la Serviciul Fiscal de Stat. Legea nr.26/2022 prevede expres că sunt verificate veniturile și bunurile pentru ultimii 15 ani, la 24 aprilie 2024 Comisia solicita de la Serviciul Fiscal de Stat informația privind veniturile contribuabilului Paniș Ștefan, începând cu anul 2007. Serviciul Fiscal de Stat a executat prompt solicitarea, la 10 mai 2024, dar eu recepționez asta doar cu 24 ore până la audiere. Evident informația prezentată nu corespunde adevărului”, a scris Alexei Paniș pe internet.
Reacția Comisiei Pre-Vetting
Reprezentanții Comisiei Pre-vetting au declarat pentru ZdG că „datele transmise candidatului Alexei Paniș pe 6 iunie 2024 nu sunt noi pentru candidat. Acestea au făcut parte din dosarul cu materialele evaluării inițiale, cu care Alexei Paniș a făcut cunoștință atât în timpul evaluării inițiale, cât și ulterior în cadrul procesului de evaluare reluată”.
Totodată Comisia a mai pus că „datele respective au fost solicitate recent pentru verificarea unor informații colectate anterior și au fost recepționate de către Comisie în alt format decât cel deținut de Comisie. Respectiv, au fost transmise candidatului. Comisia a informat candidatul că-i va oferi timp suplimentar pentru furnizarea oricăror informații suplimentare pe care acesta le-ar considera necesare”.
De ce este reevaluat Alexei Paniș a treia oară?
La data de 16 aprilie, când a fost a fost reevaluat Alexei Paniș, din Comisie făcea parte și Tatiana Răducanu care a demisionat la data de 14 mai, iar potrivit declarațiilor Comisiei, la acea dată, Comisia nu finalizase încă deliberările privind evaluarea reluată a candidatului.
„Comisia nu a mai avut cvorum conform art. 11 alin. (2) din Legea nr. 26/2022 pentru a adopta o decizie. În acest context, Comisia a decis, inclusiv în urma cererii candidatului, să organizeze o audiere publică online suplimentară, cu participarea celor patru membri care în prezent sunt membri ai Comisiei”, susține Comisia.
Alexei Paniș urma să fie reevaluat la data de 3 iunie, însă „din motive tehnice” audierea a fost anulată și mutată pentru astăzi, 7 iunie, ora 16:00. Audierea este publică și se va desfășura online prin intermediul platformei ZOOM.
În 2022, Serviciul informații și Securitate (SIS) a cerut să fie verificate acțiunile lui Alexei Paniș, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, care, la 31 decembrie 2021, a emis dispoziția prin care a anulat decretul prin care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău și prin care l-a repus pe judecătorul Clima în funcție.
Totodată, Paniș este magistratul care în martie 2020 a depus o sesizare în adresa procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo și a Procuraturii Anticorupție prin care reclamă că era intimidat de reprezentantul companiei de construcții „Reconscivil”, Valeriu Sufrai, care era membru, în același timp, și al Consiliului Economic de pe lângă președintele Igor Dodon. Atunci, contactat de Ziarul de Gardă, Valeriu Sufrai a negat acuzațiile care îi erau aduse.
În ultimii patru ani, în privința judecătorului au fost înregistrate 13 sesizări privind sancționarea disciplinară, care ulterior au fost respinse. În 2020, CEPJ i-a atribuit calificativul „foarte bine”, după ce a obținut 77 de puncte.
În 2020, familia Paniș a înregistrat venituri de circa 1,5 milioane de lei, după ce a vândut două apartamente și un automobil model Hyundai Tucson. Din 2014, soția magistratului are în proprietate o casă de locuit de 106 metri pătrați și un garaj, amplasate în raionul Florești. Totodată, în 2018, soții Paniș au intrat în posesia unei alte case de locuit cu o suprafață de 100,1 metri pătrați pentru care declară că ar costa 235 de mii de lei. Magistratul conduce un automobil de model Toyota Corolla, fabricat în 2006 și dobândit în 2017, care valorează circa 100 de mii de lei, potrivit declarației de avere și interese personale a judecătorului. În 2020, familia judecătorului a raportat datorii de circa 150 de mii de lei, după ce și-a asumat un credit cu rata dobânzii de 12%, scadent în 2025.
De-a lungul anilor, Paniș a primit donații în urma unor ceremonii civile: 45 de mii de euro în 2016, circa 226 de mii de lei în 2018 și 2 mii de euro în 2019. Potrivit magistratului, „donațiile provin de la evenimentul căsătorie și în legătură cu ceremoniile care au avut loc cu nașterea copiilor, și anume botezul”. Detalii aici