Comisia Europeană: „Roamingul la tarife naționale”, mai aproape de realitate în relația UE – R. Moldova
Comisia Europeană a adoptat vineri, 1 septembrie, o propunere de includere a serviciilor de roaming în Acordul de asociere UE – R. Moldova. „După finalizarea tuturor etapelor necesare, vizitatorii moldoveni în UE își vor putea utiliza telefoanele mobile în aceleași condiții de preț ca și cum ar fi prezenți în R. Moldova, în timp ce călătorii din UE vor beneficia de aceleași drepturi atunci când vizitează R. Moldova”, menționează instituția europeană într-un comunicat de presă.
Decizia de astăzi vine în urma declarației comune din 31 mai a operatorilor de telecomunicații din UE și Republica Moldova de a reduce în mod voluntar tarifele de roaming începând cu 1 ianuarie 2024, facilitată de Comisia Europeană.
Astfel, Comisia va permite actualizarea Acordului de asociere UE-Moldova prin adăugarea celei mai recente legislații a UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale.
„Includerea Moldovei în zona UE în care se practică „roaming la tarife naționale” este una dintre acțiunile esențiale ale Planului UE – R. Moldova de acțiuni prioritare, convenit în iunie 2023. Acest plan este o foaie de parcurs pentru punerea deplină în aplicare a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător UE – R. Moldova și pentru integrarea continuă a Moldovei în piața unică a UE”, menționează Comisia Europeană.
În continuare, propunerea va fi examinată de Consiliul Uniunii Europene. În urma acordului Consiliului, Comitetul de asociere UE – R. Moldova reunit în configurația „Comerț” va trebui să adopte o decizie comună pentru a modifica anexa la Acordul de asociere în vederea încorporării celei mai recente legislații a UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale.
După finalizarea adaptării și a punerii în aplicare a legislației relevante a UE în R. Moldova, R. Moldova și UE vor fi în măsură să convină să permită începerea practicării „roamingului la tarife naționale”, potrivit Comisiei.
„Astăzi suntem cu un pas mai aproape în direcția aducerii R. Moldova în zona UE de roaming gratuit. Cetățenii din UE și din Moldova vor putea, în viitor, să apeleze, să scrie mesaje și să utilizeze internetul fără costuri suplimentare atunci când călătoresc în străinătate: la fel ca roamingul la tarife naționale de care se bucură toți europenii. Astfel se va ușura viața cetățenilor moldoveni care ajung în UE și va ajuta cetățenii UE care se deplasează în Moldova. Această inițiativă demonstrează că viitorul Moldovei este în UE”, a declarat vicepreședinte executiv responsabil de relațiile comerciale Valdis Dombrovskis.
Astăzi suntem cu un pas mai aproape în direcția aducerii Republicii Moldova în zona UE de roaming gratuit. Cetățenii din UE și din Moldova vor putea, în viitor, să apeleze, să scrie mesaje și să utilizeze internetul fără costuri suplimentare atunci când călătoresc în străinătate: la fel ca roamingul la tarife naționale de care se bucură toți europenii. Astfel se va ușura viața cetățenilor moldoveni care ajung în UE și va ajuta cetățenii UE care se deplasează în Moldova. Această inițiativă demonstrează că viitorul Moldovei este în UE.
Acordul de asociere, care include o zonă de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA) între UE și Moldova, a fost semnat în iunie 2014 și a intrat pe deplin în vigoare în iulie 2016.
Planul de acțiuni prioritare pentru 2023 – 2024 a fost instituit pentru a grăbi procesul de punere în aplicare a DCFTA. De când Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată, la 23 iunie 2022, relația dintre UE și R. Moldova a intrat „într-o nouă etapă”. Planul de acțiuni prioritare reflectă noile priorități convenite de comun acord pentru perioada 2023 – 2024.