Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisia Europeană reacționează după ce…

Comisia Europeană reacționează după ce parlamentul Georgiei a trecut controversata lege privind „agenții străini”

Sursa foto: AFP

Comisia Europeană a reacționat marți, 28 mai, după ce Parlamentul Georgiei a trecut controversata lege privind „agenții străini”, în ciuda veto-ului prezidențial, și a îndemnat autoritățile de la Tblisi să „revină pe calea UE”, scrie G4Media.

Josep Borrell, Înaltul comisar european pentru afaceri externe, a emis un comunicat împreună cu Comisia Europeană, notează The Guardian.

„Uniunea Europeană regretă profund faptul că Parlamentul georgian a decis să treacă peste dreptul de veto al președintelui cu privire la legea privind transparența influenței străine și să ignore argumentele juridice detaliate ale Comisiei de la Veneția, care au condus la o recomandare clară de abrogare a acestei legi.

UE a subliniat în repetate rânduri că legea adoptată de Parlamentul georgian contravine principiilor și valorilor fundamentale ale UE. Promulgarea acesteia duce la un regres în cel puțin trei din cele nouă etape (dezinformarea, polarizarea, drepturile fundamentale și implicarea organizațiilor societății civile) stabilite în recomandarea Comisiei pentru obținerea statutului de candidat, aprobată de liderii UE, și va avea un impact negativ asupra parcursului Georgiei în UE.

Votul de marți de a ignora obiecțiile președintelui georgian Salome Zourabichvili, ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, pregătește terenul pentru ca președintele parlamentului să semneze legea în zilele următoare, notează Reuters.