Comisia Europeană a stabilit un regulament pentru stimularea dezvoltării domeniului apărării

Comisia Europeană (CE) a propus un regulament de stimulare a investițiilor în domeniul apărării în cadrul bugetului UE, potrivit unui comunicat al instituției. Noile modificări specifice ale programelor de finanțare existente ale UE vor sprijini investiții mai rapide, mai flexibile și mai coordonate în baza industrială și tehnologică de apărare a Europei (EDTIB). Scopul este consolidarea capacității UE de reacție în domeniul apărării pentru 2030 și punerea în aplicare planul ReArm Europe.
Se așteaptă că modificările propuse vor spori capacitatea UE și a statelor membre de a dezvolta, de a extinde și de a inova în ceea ce privește capabilitățile-cheie de apărare, raționalizând în același timp accesul la fondurile UE pentru proiectele din domeniul apărării.
Propunerea extinde domeniul de aplicare al platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP) pentru a include tehnologiile și produsele din domeniul apărării, în special cele identificate ca fiind capabilități prioritare în recenta Carte albă pentru apărarea europeană – Pregătirea pentru 2030. Această abordare asigură faptul că STEP sprijină în mod eficace dezvoltarea tehnologiilor de vârf esențiale pentru pregătirea UE în materie de apărare. Se preconizează, de asemenea, că domeniul de aplicare extins al STEP va stimula investițiile în tehnologii critice pentru apărare în cadrul politicii de coeziune finanțate de la bugetul UE.
Prin Regulamentul privind programul Orizont Europa, domeniul de acțiune al Consiliului european pentru inovare (CEI) va include întreprinderile nou-înființate care lucrează la inovații cu dublă utilizare și în domeniul apărării. Obiectivul este de a promova un ecosistem dinamic de inovare care să accelereze dezvoltarea și implementarea tehnologiilor de vârf cu dublă utilizare și de apărare, cum ar fi IA și securitatea cibernetică.
Programul Europa digitală (DEP) ar trebui, de asemenea, să se extindă pentru a include aplicațiile cu dublă utilizare.
„Acest lucru va oferi un sprijin esențial pentru tehnologiile de apărare, în special pentru dezvoltarea și exploatarea gigafabricilor de IA”, se rataă în comunicat.
Pe baza recentei propuneri a Comisiei din cadrul evaluării la jumătatea perioadei a politicii de coeziune, regulamentul introduce o flexibilitate suplimentară în ceea ce privește utilizarea finanțării UE pentru a consolida o industrie europeană de apărare solidă și competitivă. În special, regulamentul include o „clauză de debarcare” atât în cadrul Fondului european de apărare (FEA), cât și în cadrul Legii privind sprijinirea producției de muniții (ASAP).
„Această dispoziție permite statelor membre, în mod pe deplin voluntar, să transfere către aceste două programe resursele care le sunt alocate în cadrul fondurilor politicii de coeziune. Durata ASAP se prelungește, de asemenea, până la 31 decembrie 2026”, se mai precizează în comunicat.
În cele din urmă, sprijinul pentru mobilitatea militară și infrastructura digitală cu dublă utilizare este consolidat prin modificări ale Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE).
„În primul rând, va crea condiții mai favorabile pentru ca statele membre să transfere fonduri de coeziune către MIE pentru proiecte de infrastructură de transport cu dublă utilizare. În al doilea rând, va extinde programul digital al MIE pentru a sprijini capacitățile digitale cu dublă utilizare, cum ar fi sistemele de cloud, IA și 5G, printre altele”, explică Comisia.
Acest pachet de modificări propuse va completa pachetul Omnibus de simplificare a apărării, care se preconizează că va fi prezentat de Comisie în iunie 2025.