Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisia Europeană a decis să…

Comisia Europeană a decis să boicoteze președinția de șase luni a Consiliului UE a Ungariei în legătură cu călătoriile lui Orban la Moscova și Beijing

Comisia Europeană a decis să boicoteze președinția de șase luni a Consiliului UE a Ungariei, ca răspuns la călătoriile „controversate” ale lui Viktor Orbán la Moscova și Beijing, considerate pe scară largă ca o slăbiciune la adresa unității politice a blocului, scrie Euronews.

„În lumina recentelor evoluții care marchează începutul președinției maghiare, președintea Ursula von der Leyen a decis ca Comisia Europeană să fie reprezentată la nivel de înalți funcționari publici doar în timpul reuniunilor informale ale Consiliului”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Eric Mamer.

„Vizita Colegiului la Președinție nu va avea loc”, a adăugat el, confirmând că evenimentul major care marchează începutul fiecărei președinții rotative a fost anulat.

În timpul vizitei sale recente la Moscova, Orban sa întâlnit cu președintele Vladimir Putin, pentru a discuta despre războiul din Ucraina și, după cum spune Orban a „începe un dialog pe cel mai scurt drum către pace”. Câteva zile mai târziu, trupele ruse au bombardat un spital de copii din Kiev.

La Beijing, Orbán a lăudat „planul de pace chinezesc” al președintelui Xi Jinping, pe care UE l-a respins pentru că a făcut o interpretare selectivă a dreptului internațional și a estompat granița dintre agresor și agresat. „China este singura putere mondială care s-a angajat în mod clar în favoarea păcii încă de la început”, a spus premierul ungar, sfidând îngrijorările occidentale că Beijingul susține economia de război a Rusiei.

Budapesta insistă că ambele călătorii, pe care Orbán le-a promovat ca fiind capitole ale unei așa-numite „misiune de pace”, au fost făcute strict în cadrul diplomației bilaterale. Dar momentul turneului internațional, selecția țărilor și utilizarea logo-ului oficial al președinției ungare au alimentat acuzații dure de abuz de putere și neloialitate.

Separat, Orbán a participat la un summit informal al Organizației Statelor Turci, care include „Republica Turcă a Ciprului de Nord”, pe care doar Turcia o recunoaște, provocând o nouă condamnare. De atunci, speculațiile cu privire la un boicot coordonat au fost răspândite la Bruxelles, un diplomat spunând Euronews că planul este de a „face Orbán mai puțin vizibil”.