Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comisia de la Veneția, despre…

Comisia de la Veneția, despre pilotarea votului prin corespondență: „Acoperirea teritorială limitată a votului-pilot este acceptabilă deoarece se aplică unui singur scrutin”

Sursa: Mariana Lucrețeanu/Facebook

Comisia de la Veneția ar fi salutat propunerea autorităților R. Moldova de a introduce votul prin corespondență, „întrucât numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot stabiliți peste hotare este mare, comparativ cu alte state, iar practica după care au votat în trecut a creat dificultăți”.

Conform președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, Comisia a remarcat faptul că „acoperirea teritorială limitată a votului-pilot este acceptabilă deoarece se aplică unui singur scrutin”, și anume referendumului și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024. Textul opiniei nu a fost publicat deocamdată pe pagina web al organului consultativ al Consiliului Europei.

Totodată, potrivit deputatei, Comisia de la Veneția recomandă ca, în cazul în care „votul-pilot va avea succes, să acorde votului prin corespondență un caracter permanent, astfel asigurându-I stabilitatea și certitudinea legală și să îl aplice tuturor țărilor în care votarea prin corespondență este sigură și de încredere, în baza deciziilor Comisiei Electorale Centrale”.

În aviz s-ar mai accentua că, deși amendamentele au fost adoptate cu mai puțin de 5 luni înainte de scrutin, acestea nu ar încălca principiul stabilității dreptului electoral, întrucât au o aplicabilitate teritorială restrânsă (Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda).

„Țin să menționez că votul prin corespondență este un instrument electoral așteptat demult de diaspora moldovenească și vine să aducă încă o opțiune de vot pentru cetățenii noștri de peste hotare în 6 țări unde acest sistem este deja folosit cu succes.

Le mulțumesc deputaților din diasporă care au făcut posibilă introducerea acestui nou instrument de vot, și membrilor Comisiei juridice care s-au implicat de la bun început, au lucrat asiduu asupra proiectului de lege și ca într-un final să obținem un aviz pozitiv de la Comisia de la Veneția. Acum autoritatea electorală trebuie să se asigure că votul prin corespondență este implementat după toate standardele și că votul cetățenilor este sigur și protejat.

Îi mulțumesc domnului deputat Vitali Gavrouc pentru reprezentare impecabilă în fața Comisiei de la Veneția”, a scris Roșca pe rețelele de socializare.

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat, în lectură finală, de Parlament la 26 aprilie. Printre țările care întrunesc criteriile de selecție figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care R. Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care „nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte”, se arată într-un comunicat de presă emis de Legislativ.