Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Comisia de Evaluare a Procurorilor…

Comisia de Evaluare a Procurorilor a explicat modul în care a ales ordinea în care va evalua procurorii

Sursa foto: Comisia Pre-Vetting/ Facebook

Comisia de Evaluare a Procurorilor a explicat modul în care a ales ordinea în care va evalua procurorii, care vor candida la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor și al Colegiului de disciplină și etică din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Comisia a punctat că legea prevede ca evaluarea să fie efectuată, în mod prioritar, a procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție.

În comunicatul Comisiei este stipulat că aceasta este mandatată să desfășoare evaluarea procurorilor din funcții-cheie, inclusiv a Procurorului General, Procurorului General adjunct, precum și a procurorilor-șefi ai secțiilor Procuraturii Generale,  în conformitate cu prevederile Legii nr. 252/2023. Evaluarea prevăzută de această lege se aplică și procurorilor din cadrul procuraturilor specializate, inclusiv Procuratura Anticorupție. Este de menționat, de asemenea, că criteriile de evaluare și consecințele nepromovării pentru fiecare din cele două tipuri de evaluare sunt diferite.  

„Pentru a iniția evaluarea, în temeiul fiecăreia dintre legile menționate, Comisia solicită CSP-lui să prezinte listele subiecților care urmează a fi evaluați. La sfârșitul lunii decembrie 2023, Comisia a început evaluările în temeiul Legii nr. 26/2022, solicitând CSP-ului să furnizeze lista candidaților pentru cele două colegii ale CSP-ului. Astfel, Comisia a recepționat de la CSP o listă cu 32 de candidați. Până în prezent, Comisia a emis decizii în privința a 8 candidați, iar alții 24 sunt în proces de evaluare. Ulterior, în mai 2024, Comisia a inițiat procesul de evaluare în baza Legii nr. 252/2023. Întrucât această lege prevedere evaluarea, în mod prioritar, a procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, Comisia a solicitat CSP-ului prezentarea listei procurorilor anticorupție care urmează a fi evaluați. Comisia a recepționat lista respectivă pe 23 mai, inițiind imediat evaluarea”, comunică Comisia de Evaluare a Procurorilor.