Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   CNN/ Iranul îi transferă Rusiei…

CNN Iranul îi transferă Rusiei rachete balistice pentru a fi folosite în războiul contra Ucrainei. Surse

Foto: libertatea.ro

Iranul ar fi transferat recent rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în Rusia pentru a fi utilizate în războiul împotriva Ucrainei, finalizând o livrare despre care oficialii americani și occidentali au avertizat că este în lucru de aproape un an, relatează CNN din surse.

Nu este clar când au fost livrate exact rachetele, scrie CNN, însă transferul lor a fost făcut pe fundalul intensificării atacurilor Rusiei cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene și în timp ce Ucraina se pregătește pentru atacuri rusești la scară largă asupra infrastructurii sale energetice, în această iarnă.

Președintele ucrainean Volodîmir Zelenski le-a spus aliaților la o întâlnire a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania, vineri, 6 septembrie, că Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană.

Wall Street Journal a raportat pentru prima dată că Iranul a livrat rachetele.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Sean Savett, a declarat pentru CNN că „orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru Kremlin în invazia sa în Ucraina”.

„Am avertizat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia și Iran de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și suntem alarmați de aceste rapoarte. Noi și partenerii noștri am arătat clar atât la summit-urile G7, cât și la summit-urile NATO din această vară că împreună suntem pregătiți să producem consecințe semnificative”, a declarat Savett pentru CNN.

Iranul a furnizat deja Rusiei sute de drone pe care forțele ruse le-au folosit în războiul lor împotriva Ucrainei, iar Rusia a construit o unitate de producție de drone în țară cu ajutorul Iranului, relatează CNN.

Totodată, reprezentanții Misiunii permanente a Iranului la ONU au negat că transferul ar fi fost efectuat, într-o declarație pentru CNN.

„Poziția Iranului față de conflictul din Ucraina rămâne neschimbată. Iranul consideră că furnizarea de asistență militară părților implicate în conflict – ceea ce duce la creșterea numărului de victime umane, distrugerea infrastructurii și distanțarea de negocierile de încetare a focului – este inumană. Astfel, nu numai că Iranul se abține de la a se angaja în astfel de acțiuni, dar face apel și la alte țări să înceteze furnizarea de arme părților implicate în conflict”, se arată în declarație.

Negocierile rusești pentru achiziționarea rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran au început încă din septembrie 2023, au declarat oficiali pentru CNN, când ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a călătorit în Iran pentru a vedea sistemele de rachete balistice Ababil ale Gărzilor Revoluționare Islamice.

„Acest eveniment a marcat prima afișare publică de rachete balistice unui oficial rus de rang înalt care vizita Iranul de la începutul războiului Rusia-Ucraina”, a declarat un oficial pentru CNN în ianuarie.

În martie, G7 a emis o declarație comună prin care avertiza că răspunsul comunității internaționale va include „măsuri noi și semnificative împotriva Iranului” dacă țara merge mai departe cu trimiterea de rachete balistice către Rusia.

Rusia a primit, de asemenea, rachete și componente de rachete din Coreea de Nord.

Totodată, Sprijinul Chinei pentru Rusia a inclus cantități semnificative de mașini-unelte, motoare cu drone, turboreactoare și tehnologie pentru rachete de croazieră, scrie CNN.