CNAM: Imunizările. Cele mai de succes și mai eficiente intervenții de sănătate publică
În perioada 21-26 aprilie este marcată Săptămâna Europeană a Imunizării, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a sensibiliza opinia publică asupra importanței vaccinării în prevenirea maladiilor și protejarea vieții, anunță într-un comunicat de presă Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).
Chiar și în această perioadă când întreaga lume este concentrată pe lupta împotriva COVID-19, pentru care nu a fost încă descoperit un vaccin, este important să nu uităm de alte boli grave ce pot duce la complicații, dar pentru care există vaccin și pot fi prevenite prin imunizare.
Imunizările sunt cele mai de succes și mai eficiente intervenții de sănătate publică folosite în prezent.
Imunizările sunt cele mai de succes și mai eficiente intervenții de sănătate publică folosite în prezent. Vaccinările previn îmbolnăvirea și moartea asociate cu boli infecțioase precum rujeola, difteria, pneumonia, poliomielita, tusea convulsivă, oreionul, rubeola, hepatita virală B, tuberculoza, infecția rotavirală, infecția cu pneumococi etc.
În R. Moldova, la fel ca și în alte țări ale lumii, acoperirea vaccinală în ultimii ani are o tendință de scădere. De exemplu, acoperirea cu vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) a fost de 88% în 2019, 90,3% în 2018.
De ce trebuie să ne vaccinăm?
• Fără vaccinuri, există riscul de a contracta boli grave care se pot solda cu diverse complicații și dizabilități.
• În lumea interconectată de astăzi, bolile infecțioase trec cu ușurință granițele, afectând orice persoană care nu este vaccinată.
• Ne protejăm pe noi înșine și pe cei din jurul nostru. Nu toată lumea poate fi vaccinată. Sunt persoane care din diferite motive nu se pot vaccina, cum ar fi cele cu boli cronice sau care fac tratamente ce le afectează sistemul imunitar. Pe acestea le putem proteja dacă noi ne vaccinăm.
Conform datelor Agenției Nașionale de Sănătate Publică, pentru vaccinarea unui singur copil cu 22 doze de diferite vaccinuri (până la vârsta de 15 ani) statul cheltuiește circa 420 lei.